Market Update maart 2019

| Visie

Na de forse stijgingen op de aandelenmarkten in januari, konden beleggers in februari een beetje op adem komen. Hoewel het handelsconflict en Brexit vaak het nieuws bepaalden, stegen de aandelenmarkten in februari verder. De brede MSCI Wereldindex steeg 3,8%, terwijl in Nederland de AEX-index met 3,9% net iets beter presteerde.

  • Share
Market Update

Lees de laatste update

Einde handelsoorlog?

De belangrijkste aandelenbeurs ter wereld, de Amerikaanse, steeg vorige maand met 3,2%. De gepubliceerde bedrijfsresultaten leverden weinig bijzonderheden op. Ook vanuit de Fed, het Amerikaanse stelsel van Centrale banken, was het rustig. De Fed gaf in januari al aan de rente even met rust te laten en laat een eventuele aanpassing afhangen van de economische gang van zaken. De economische cijfers zijn nog steeds goed, zo is de Amerikaanse economie in januari sterker gegroeid dan verwacht. Het waren vooral de politieke ontwikkelingen die in de VS en daarbuiten de aandacht trokken: van de ‘Amerikaanse muur’ tot de VS-Noord Korea top die president Trump voortijdig beëindigde. Veel invloed op de financiële markten had dat overigens niet.

China koploper in Aziatische markten

Het lijkt erop dat er positieve voortgang wordt geboekt in de handelsoorlog tussen de VS en China. Wederzijdse voorstellen tot verlichting van de sancties kunnen leiden tot een nieuwe handelsovereenkomst. De Aziatische markten waren daarom in februari positief gestemd. Chinese aandelen stegen 3,5% en zijn sinds de start van het jaar met de nodige beweeglijkheid ruim 15% gestegen. De overige opkomende markten behaalden in februari een matige stijging van 1,1%

Europa moddert door

In Europa zijn de ogen nog steeds gericht op Groot-Brittannië, waar half maart wederom over Brexit gestemd wordt. Door vertrekkende Lagerhuisleden en ‘draaiende’ politici wordt het beeld over een mogelijke uitkomst niet duidelijker. De deadline is 29 maart. De kans dat premier May een paar maanden uitstel gaat vragen lijkt het meest reëel. Ook de economie van Duitsland ligt onder een vergrootglas. Op basis van de meest recente cijfers, is er net geen recessie bij onze Oosterburen. Nu de economie in China uit het dal klimt en de handelsoorlog zijn einde nadert, lijkt dat ook gunstig voor de Duitse economie, dat in China een zeer belangrijke handelspartner heeft. Hoewel Europese aandelen op een aantal punten aantrekkelijk lijken, is de lage rente een belemmering voor herstel van de brede Europese bankensector.

Wat betekent dit voor onze visie op aandelen?

In onze visie blijft beleggen in aandelen aantrekkelijker dan in obligaties. Na de sterke koersstijgingen in januari en februari verwachten we dat aandelen in een rustiger tempo voort zullen gaan. Daarbij hoort een iets lager accent in ontwikkelde én opkomende markten.

En wat is onze visie op obligaties?

Risicovollere obligaties van bedrijven en staatsobligaties uit opkomende landen behaalden in februari wederom de hoogste rendementen in deze categorie. De hierboven besproken aanpassing van het aandelengewicht is deels ten gunste van staatsobligaties. In een goed gespreide portefeuille horen obligaties thuis. In onze visie nog steeds een iets minder dan gemiddelde positie door de lagere rendementsverwachting van deze categorie.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten