Evi-Robecopagina's

Omgeving voor beleggers in Robecofondsen

Market Update

maart 2024

  • Positief marktsentiment houdt aan met nieuwe beursrecords
  • Renteverlagingen later dit jaar steeds aannemelijker
  • Zoeken aandelenbeleggers de breedte van de markt op of blijft het bij Big Tech?

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik februari

Na de voorzichtige opwaartse beweging in januari, verbeterde de stemming op de aandelenmarkten in februari. Ondanks een iets oplopende rente. In alle grote regio’s werden winsten geboekt, waarbij de verschillen beperkt waren. Diverse indices vestigden nieuwe records, waaronder de Amerikaanse S&P500 die voor het eerst boven de 5.000 punten steeg. De Japanse Nikkei doorbrak eindelijk het oude record van 1989. De MSCI-index voor wereldwijde aandelen sloot de maand 4,6% hoger af. Opkomende markten maakten een inhaalslag met een stijging van 5%.

De iets hogere rentes op de obligatiemarkten zorgden in veel gevallen voor lagere obligatiekoersen. Beleggers in wereldwijde staatsobligaties verloren hierdoor 0,9% (in EUR). Bedrijfsobligaties van goede kwaliteit daalden 1,2% (in EUR). De risicovollere high yield bedrijfsobligaties sloten de maand 0,8% hoger af. Dat komt omdat deze obligaties een nauwere samenhang hebben met aandelen. Ook obligaties van opkomende landen stegen 0,8%, vooral vanwege een betere kredietwaardigheid. De index voor grondstoffen steeg 0,6% (in USD). Olie werd 3,7% duurder en goud 0,2% goedkoper (beide in USD). Wereldwijd vastgoed beleefde een goed maand met een stijging van 3,2%.

Nieuwe recordstanden op diverse beurzen

De opwaartse trend in aandelen van de meeste ontwikkelde economieën startte in oktober 2023 en is tot nu toe niet te stuiten. De belangrijkste kracht achter dit optimisme is de veerkracht van de Amerikaanse economie en de toegenomen kans op een zachte landing. Verder neemt de inflatieangst af onder beleggers.

Beleggers gaan uit van latere renteverlaging

Uitstel is geen afstel en het lijkt erop dat beleggers een latere renteverlaging door centrale banken inmiddels verwerkt hebben. De positieve stemming voor de categorie aandelen houdt daarmee aan. Al enige tijd concentreert de aandacht van beleggers zich vooral op de grote technologiebedrijven en meer in het bijzonder op de bedrijven die inspelen op kunstmatige intelligentie (AI). Sectoren die nu achterblijven, en kleinere lokale bedrijven, kunnen later dit jaar in beeld komen bij lagere rentes en oplevende economieën.

Aandelen
Binnen aandelen denken we dat de regio Japan/Pacific relatief beter zal presteren ten opzichte van de VS en Europa. Vooral omdat binnen Japan het stimulerende monetaire beleid vanuit de centrale bank blijft zorgen voor steun en de bedrijfswinsten een sterkere ontwikkeling doormaken. De vooruitzichten voor Europese aandelen zijn nog niet verbeterd. Het wil maar niet vlotten met de economische groei. De Europese consument besteedde minder in januari en de bedrijfswinsten laten nog geen verbetering zien. Voor opkomende markten zijn de verwachtingen gemiddeld. De meer op exportgerichte economieën in Azië profiteren van de ontwikkelingen in de technologiesector en van de verbeterende wereldwijde industriële sector.

Obligaties
Binnen de categorie obligaties denken wij dat staatsobligaties beter zullen presteren dan bedrijfsobligaties. De daling van de inflatie gaat minder snel maar op termijn is de verwachting dat rentes kunnen dalen. Europese staatsobligaties kunnen daarbij relatief wat beter gaan presteren dan Amerikaanse. Voor bedrijfsobligaties met hogere kredietwaardigheid (investment grade credits) vinden we nog steeds de totale rentevergoeding (risicovergoeding plus rente) niet in lijn met de economische vooruitzichten. De risicovergoeding ligt in de VS onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar, in de eurozone daar iets boven. Ook de risicovollere high yield-obligaties vinden wij minder aantrekkelijk geworden. Momenteel zien we bij deze categorie ook een lagere risicovergoeding ten opzichte van het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.

* Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Uw fondsen hebben een risico van 7 of minder

Klik op de link "Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Geselecteerde fondsen

Hier vindt u uw geselecteerde fondsen. Bekijk uw selectie en koop uw fondsen eenvoudig aan.

Sluiten