Market Update mei 2019

| Visie

In april zette de koersstijgingen op de aandelenmarkten verder door. De koersuitslagen waren alleen een stuk minder fors dan de maand ervoor. De brede MSCI Wereldindex steeg 3.7%, terwijl in Nederland de AEX-index 4.1% steeg. Links en rechts werden nieuwe records neergezet: de brede Amerikaanse S&P500 index liet een nieuw ‘all time high’ zien, net als de MSCI Wereldindex, die dit jaar al bijna 20% is gestegen. De olieprijs steeg dit jaar nog meer, die is al bijna 40% opgelopen.

  • Share
Market Update

Lees de laatste update

Bedrijfscijfers beter dan verwacht

Er was eigenlijk geen bijzonder nieuws dat de markten echt in beweging zette. Het meest opvallende nieuws waren de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal. De verwachtingen van de analisten waren eind 2018 naar beneden bijgesteld, maar de meeste Europese en Amerikaanse bedrijven kwamen met beter dan verwachte cijfers naar buiten. Dit was positief voor het sentiment op de aandelenmarkt. Hoewel het moeilijk in cijfers uit te drukken is, lijkt het er ook op dat beleggers die eind 2018 bij de koersdalingen haastig uitgestapt waren, nu schoorvoetend weer gaan kopen.

Economische groei valt mee

In de VS werd een sterker dan verwacht cijfer over de economische groei in het eerste kwartaal gepresenteerd, 3,2% ten opzichte van de verwachte 2,3%. De inflatie is nu nog laag maar zou op termijn kunnen toenemen onder invloed van de gestegen olieprijs. De Amerikaanse centrale bank ziet in ieder geval nog geen aanleiding om het huidige rentebeleid aan te passen. De angst voor een economische afkoeling is inmiddels aardig naar de achtergrond gedrongen. Sterker nog: de kans dat de economische groei op een redelijk niveau blijft is inmiddels een stuk groter.

China favoriet in opkomende wereld

Elders in de wereld was het ook rustig met betrekking tot economisch nieuws. In Europa werd aan de Britten nog maar eens uitstel voor brexit verleend. De Europese economie komt verder nauwelijks van zijn plaats. Opkomende markten behaalden in april een positief rendement, maar niet zo hoog als ontwikkelde markten. Beleggers in Chinese aandelen waren in april de forse rally van meer dan 30% dit jaar aan het verwerken. Binnen opkomende markten hebben we een lichte voorkeur voor China. Door de huidige ontwikkelingen rondom het handelsconflict geven we geen accent aan de categorie Aandelen.

Staatsobligaties maken pas op de plaats

Na de snelle daling van de toonaangevende Duitse tienjaarsrente tot zelfs onder de 0%, bleef deze in april met wat kleine schommelingen op dat niveau liggen. Gegeven de matige ontwikkeling van de Europese economie én een Europese centrale bank die ook weinig van plan lijkt te zijn, verwachten we niet dat het tot een snelle stijging of daling van de rente zal leiden. Daarom blijven we bij een neutraal gewicht voor staatsobligaties.

Bedrijfsobligaties gevoelig voor afzwakkende economie

Bedrijfsobligaties willen we een lager dan gemiddeld gewicht geven. De risico-opslag en daarmee de rentevergoeding is voor deze obligaties momenteel aan de lage kant. Bij iets mindere economische vooruitzichten zijn bedrijfsobligaties en high yield obligaties in de regel een van de eerste categorieën die het merken via een stijgende risico-opslag. Hierdoor dalen de koersen van deze obligaties.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten