
Market Update november 2018
| VisieDat oktober als beursmaand gevreesd wordt, werd weer eens bevestigd. Hoewel de aandelenmarkten in de laatste dagen van de maand nog een kleine spurt naar boven maakten, was het leed al geleden. Alle belangrijke aandelenmarkten eindigden de maand met flinke verliezen. De Nederlandse AEX-index daalde bijvoorbeeld met 5,6%.
De onrust werd ingegeven door de kwartaalcijfers van een aantal bedrijven, die minder goed waren dan verwacht. Ook werd beschuldigend gewezen naar de Italiaanse regering, waarvan het begrotingsvoorstel zoals verwacht werd afgewezen door de Europese Commissie. En er ontstond weer nieuwe onrust rondom de naderende Brexit. Daarnaast waren er zorgen over de opgelopen rente in de VS, die minder gunstig is voor aandelen.
Amerikaanse economie op volle toeren
Op zich weinig nieuws onder de zon, maar de vrees won het van de feiten. Amerika, de belangrijkste economie van de wereld, draait nog steeds prima. De ISM non-manufacturing, een van de belangrijkste indicatoren voor het vertrouwen in de Amerikaanse economie, heeft zelfs het hoogste niveau ooit bereikt. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de Amerikaanse economie afzwakt en een recessie in zicht is. Beleggers verkochten vooral de hoog opgelopen Amerikaanse technologieaandelen, die de drijvende kracht waren achter de recente stijgingen. Eind van de maand herstelden de koersen sterk voor een deel van deze categorie.
De koersdalingen waren voor ons overigens niet het sein om negatief te worden. In tegendeel, we hebben het gewicht van aandelen zelfs extra opgehoogd. We kijken hierbij vooral naar de vooruitzichten en die zijn wat ons betreft nog steeds goed, zowel in de VS als in andere ontwikkelde markten. De lagere koersen waren voor ons een aantrekkelijk instapmoment, waarbij vooral het gewicht van de VS is opgehoogd. Wij geven aandelen nu een flink hogere weging dan gemiddeld.
In Europa zijn we echter wel terughoudend voor Italiaanse aandelen. We verwachten dat de begrotingsperikelen nog enige tijd zullen aanhouden, waardoor Italiaanse aandelen het relatief slecht zullen doen. Binnen de ontwikkelde markten geven we Europese aandelen als geheel, evenals Japan, een neutraal gewicht.
‘Deal or no deal’?
Beleggers in opkomende markten hadden een slechte maand. Met name de Chinese aandelenmarkt kreeg in oktober zware klappen, wat zijn weerslag had op de rest van de opkomende markten. De handelsoorlog met de VS speelt hierbij een belangrijke rol. De sterkere Amerikaanse dollar is nog een minpunt. Sinds begin november zorgt de hoop op een handelsdeal tussen de VS en China voor nieuw optimisme. We hebben een neutraal gewicht voor opkomende landen.
De olieprijs, die in de afgelopen maanden fors was opgelopen, moest eveneens flink inleveren. Er werd 8,7% minder voor een vat Brent-olie betaald. Waar eerst gevreesd werd voor hogere prijzen door slinkende productie en voorraden, lijkt dit nu mee te vallen.
Oplopend renteverschil
Op de Europese obligatiemarkten voerde Italië uiteraard de boventoon. Net als op de aandelenmarkten werden Italiaanse obligaties ingeruild voor veiligere alternatieven. In het geval van obligaties gaat het dan om Duitse en Franse staatsobligaties, die daarom in oktober iets stegen. Bij Europese bedrijfsobligaties loopt de risicopremie - en dus de rente - steeds iets verder op. Ook bedrijfsobligaties daalden daardoor iets. We blijven voorzichtig gepositioneerd in obligaties.
In tegenstelling tot in Europa blijft in de VS de rente gestaag oplopen. Het renteverschil met Europa is inmiddels aardig opgelopen. Een van de gevolgen hiervan is dat de Amerikaanse dollar ook sterker is geworden ten opzichte van de euro. Hoewel de Amerikaanse economie op volle toeren draait, stagneert de inflatie in de VS. Wij verwachten desondanks dat de rente in december ‘gewoon’ verhoogd gaat worden.