
Market Update oktober 2018
| VisieAls u regelmatig aan de benzinepomp komt zal het u zijn opgevallen dat de prijzen vorige maand verder zijn gestegen. Voor een vat Brent-crude olie moest eind september 7,4% meer worden betaald dan een maand eerder.
Dit jaar is de olieprijs al met ruim 28% opgelopen. Deze stijging is van invloed op veel andere economische factoren. Immers, als grondstoffen duurder worden, neemt bijvoorbeeld ook de inflatie toe. Dit zien we nu al gebeuren, hoewel bij de hogere inflatie ook andere factoren meespelen.
De stijging van de olieprijs zelf heeft een aantal oorzaken. De vraag naar olie is vanwege de wereldwijde economische groei hoog, terwijl aan de andere kant het aanbod stagneert. Enerzijds door politieke sancties van de VS tegen een belangrijke olieproducent als Iran. Anderzijds doordat de VS wel veel olie produceert, maar de infrastructuur onvoldoende op orde is om de olie op de juiste plaats te krijgen, met hoge voorraden tot gevolg.
Wisselende koersbewegingen
Andere beleggingscategorieën hadden in september minder uitgesproken koersuitslagen. Wereldwijd stegen de meeste aandelenmarkten. Uitschieter was de Japanse aandelenmarkt die ruim 6% steeg. De brede MSCI World index steeg 0,6%. Europa steeg weliswaar maar bleef wel achter t.o.v. de brede wereld index. De Nederlandse AEX-index daalde 1,6%.
De Amerikaanse aandelenmarkt zette een nieuw record neer, maar de stijging van 0,6% in september was lager dan in de maand ervoor. De economie van de VS staat er in veel opzichten nog goed voor, ondanks het politieke rumoer rondom president Trump. Ten opzichte van andere regio’s ligt onze voorkeur op dit moment nog steeds bij de VS.
Italië zorgt voor onrust
De Europese aandelenmarkten kregen eind van de maand een behoorlijke tik toen de Italiaanse regering haar begrotingsplannen bekendmaakte. In de aanloop waren er sussende woorden voor de financiële markten dat Italië wel aan de Europese normen zou gaan voldoen, maar uiteindelijk bleek het begrotingstekort ruim boven de 2% uit te komen. Dit was genoeg reden om zowel Italiaanse aandelen als obligaties de deur uit te doen, waarbij aandelen van buitenlandse banken met Italiaanse belangen ook niet werden gespaard.
Stijgende rente, obligaties lager
De economische groei zorgt voor een oplopende inflatie. In het verlengde daarvan stegen wereldwijd de rentes in september. De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verhoogde zoals verwacht de rente. Fed-voorzitter Powell gaf daarnaast aan dat tenzij de economische data ineens gaan tegenvallen, de rente in toekomst nog verder verhoogd gaat worden. Naar verwachting is de volgende stap in december. De Europese Centrale Bank gaat ook door op de ingeslagen weg van afbouwen van stimuleringsprogramma’s. Een renteverhoging in Europa voorzien we niet eerder dan in 2019.
De stijgende rentes zorgden ervoor dat de obligatierendementen de afgelopen maand overwegend negatief waren. Voor de meeste obligatiecategorieën hebben we een neutrale visie. Obligaties uit opkomende landen herstelden iets na een slechte maand augustus. High yield obligaties, waar we op dit moment nog een minder dan gemiddelde positie in aan willen houden, stegen in september.