Met deze inzichten houd je als belegger het hoofd koel

| Visie

De oorlog in Oekraïne creëert veel onzekerheid op de financiële markten. Veel aandelenindices zijn binnen een maand met ruim 10% gedaald. Dit soort correcties komt vaker voor dan je denkt. Als belegger kan je het beste je hoofd koel houden en de focus op de lange termijn leggen.

In het kort:

  • Sinds 1972 zijn er meer jaren mét dan zonder een tussentijdse koersdaling van 10%
  • Beleggers die zich door emotie laten leiden, lopen vaak een deel van het koersherstel mis
  • Hoe langer de beleggingshorizon, des te groter de kans op een positief rendement

  • Share

Het is heel normaal om als belegger ongerust te worden van de grote koersschommelingen op de aandelenmarkten. Je bevindt je in dat geval in een groot gezelschap. Een graadmeter voor de onrust in de markt is de Amerikaanse volatiliteitsindex VIX, die na de Russische invasie tot boven de 30 steeg. Dat geeft aan dat de onzekerheid bij beleggers momenteel behoorlijk hoog ligt. Toch is de angst nog lang niet zo groot als tijdens echte paniekmomenten zoals de kredietcrisis in 2008 of de coronacrisis in 2020.

Bron: CBOE

Hoe vaak komt een tussentijdse beurscorrectie voor?

Een tussentijdse koersdaling van 10% in een kalenderjaar komt vaker voor dan je zou denken. In de Verenigde Staten waren er sinds 1972 meer beursjaren mét dan zonder zo’n tussentijdse koersdaling. Maar het woord ‘tussentijds’ zegt het eigenlijk al: veruit de meeste van die jaren werden gewoon met een positief rendement afgesloten. De kunst is dus om het hoofd koel te houden tijdens een correctie en om de blik te richten op de lange termijn. Een groot deel van de beste beursdagen kwam namelijk tijdens of vlak na een correctie. Op donderdag 9 maart 2022 steeg de MSCI World Index, die het koersverloop weergeeft van ruim 1.000 bedrijven met de hoogste beurswaarde, bijvoorbeeld met meer dan 3%.

Wie zich laat leiden door zijn emotie en vlak daarvoor had verkocht, loopt het risico om een groot deel van het herstel te missen. Onderstaande grafiek kan je helpen om je focus op de lange termijn te houden: ondanks alle koersdalingen van de afgelopen decennia leverde een belegging in (Amerikaanse) aandelen toch een gemiddeld rendement op van ongeveer 8% per jaar. Uiteraard geven historische koersbewegingen geen garantie voor de toekomst.

Bron: Standard & Poor’s.

Beleggen voor de lange termijn

De kans op een positief rendement wordt groter, naarmate je langer belegt. Uit cijfers van MSCI blijkt namelijk dat wie na een maand beleggen in wereldwijde aandelen al de balans opmaakt, in circa 40% van de gevallen tegen een negatief rendement zal aankijken. Bij een periode van 5 jaar, daalt dat percentage tot ongeveer 20%. En bij een horizon van 20 jaar of langer leverde beleggen tijdens de afgelopen 100 jaar altijd een positief rendement op.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten