Met goede voorbereiding bereik je meer

| Beleggen

Bij goed en verstandig beleggen komt een stuk meer kijken dan alleen het kopen van een willekeurig aandeel of beleggingsfonds; net zoals je niet meteen een trick op een hubba, ledge of grote gap onder de knie hebt als je voor het eerst op een skateboard staat.

  • Share

Succes vergt voorbereiding

Voordat je begint met skateboarden stel je je eigen skateboard samen dat bestaat uit de vier basis onderdelen: het deck, trucks, lagers en wielen. Het skateboard dat je samen hebt gesteld past bij je gewicht, hoogte en niveau. En dan is het handig om na te gaan denken wat voor stijl je wil gebruiken en welk been voorop staat. Sta je met rechts voor heet dat Goofy, sta je met links voor dan heet het Regular. Als je dat hebt bepaald kun je gaan oefenen met de basic tricks. Zo werkt het ook met beleggen. Een goed beginpunt is het in kaart brengen van je eigen financiële situatie. Als je een potje hebt om financiële tegenvallers op te vangen kan je gaan onderzoeken wat het beste aansluit bij jouw doelen, beleggingshorizon en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

De juiste materialen, training en timing

Net als bij skateboarden zal je de meest waardevolle lessen in de praktijk op moeten doen. Laat je niet afschrikken door een keer vallen want dat hoort er nu eenmaal bij. Sta op en oefen nog een keer. Dat is bij beleggen net zo. Het gevaar dat je onnodig verlies lijdt of rendement laat liggen, neemt af naarmate je meer ervaring krijgt op de beleggingsmarkt. Door voorzichtig van start te gaan en met een klein bedrag te beginnen met beleggen, kan je in de praktijk kennismaken met beleggen en je beperkt zo het risico dat een tegenvaller meteen heel grote gevolgen heeft voor je vermogen.

Pas je aan de omstandigheden aan

Als je zelf geen expert bent dan kun je je beter laten inspireren door professionals. Zo geniet je toch van het spel. Er zijn tientallen filmpjes op Google te zien waarin je kunt zien hoe een trick werkt. Zo zijn er ook talloze cursussen voor beginnende beleggers. Ook Robeco biedt de mogelijkheid aan om via video-cursussen, binnen anderhalf uur de basis van het beleggen onder de knie te krijgen. In vier cursusonderdelen van beleggen van 15 à 20 minuten leer je onder meer de basisregels van beleggen en de kenmerken van een beleggingsfonds.

Heb je geen zin om je te verdiepen en te trainen?

Robeco ONE is een oplossing voor wie wil beginnen met beleggen, maar de tijd of zin mist om zich echt te verdiepen in de aandelenmarkten. Met Robeco ONE geniet je wel van spel maar laat je de uitvoering over aan de experts.

Natuurlijk is het nog steeds nodig om een potje op te bouwen voor onvoorziene uitgaven. Daarna kun je bepalen wat het beste aansluit bij jouw doelen, beleggingshorizon en hoeveel risico je bereid bent te nemen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten