Veranderingen in de vermogensbelasting over 2020

| Uw geld

In 2020 neemt het tarief van de inkomstenbelasting iets af, terwijl de hoogte van het bedrag waar je geen belasting over betaalt juist iets toeneemt. In dit artikel lees je over de verschillen in de vermogensbelasting tussen 2019 en 2020.

  • Share

Dit artikel beschrijft in hoofdlijnen de veranderingen van de inkomstenbelasting in 2020, maar is daarin niet compleet. Om in kaart te brengen wat de wijzigingen voor jou betekenen, is het verstandig om te kijken op de website van de Belastingdienst of om te overleggen met je belastingadviseur.

Wanneer betaal je vermogensbelasting?

De hoogte van je vermogen op 1 januari is de basis voor de heffing van vermogensbelasting over 2020. De aangifte daarover doe je in de eerste maanden van 2021.

Hogere vrijstelling

Over 2020 stijgt het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen. Dit zogeheten heffingsvrij vermogen neemt toe van €30.360 naar €30.846. Voor fiscale partners gaat het bedrag van €60.720 naar €61.692. Wanneer je volgens de belastingdienst fiscaal partner bent, kun je nalezen op hun site.

Lager belastingtarief

Het tarief voor de vermogensbelasting over het nieuwe jaar ligt net iets lager. Zoals je in onderstaande grafiek ziet, geldt dat voor alle schijven.

Gevolgen van de wijzigingen

Door deze wijzigingen betaal je mogelijk in 2020 minder belasting over hetzelfde vermogen. Uit onderstaand voorbeeld wordt duidelijk dat je ruim €10 minder af hoeft te dragen over een vermogen van €50.000.

Voorbeeld vermogensbelasting 2019 en 2020

De plannen na 2022

Het kabinet is van plan om de vermogensbelasting in 2022 op de schop te nemen. In de loop van volgend jaar wordt duidelijk of het daadwerkelijk zover komt.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten