Moet ik belasting betalen over bitcoins en andere cryptovaluta’s?

| Uw geld

Vergeet niet om digitale valuta’s zoals bitcoin, ethereum, ripple, litecoin of dash op te geven bij je aangifte vermogensbelasting.

  • Share

Door de snelle waardestijging van bitcoin, ethereum en andere digitale munten krijgen cryptovaluta’s veel aandacht op nieuwssites en in kranten. Als je handelt of investeert in deze munten moet je daarover mogelijk vermogensbelasting afdragen. Bij de aangifte moet je de waarde van virtuele betaalmiddelen opgeven in de categorie overige bezittingen. Als je totale vermogen groter is dan het heffingsvrij vermogen van EUR 25.000 in 2017 (EUR 50.000 voor fiscale partners) ben je verplicht om vermogensbelasting te betalen. Die belasting ligt hoger naarmate je vermogen groter is.

Bitcoin: oppassen met prijsschommelingen en vermogensbelasting

Voor de vermogensbelasting is 1 januari de peildatum. Dat is goed nieuws voor iedereen die sinds begin 2017 wat bitcoins in zijn virtuele portemonnee had. De munt was toen EUR 950 waard, zodat de vermogensbelasting een stuk lager ligt dan wanneer bijvoorbeeld de EUR 3.750 van begin oktober als waarde genomen moest worden. Iedereen die in virtuele valuta’s handelt moet beseffen dat de enorme prijsschommelingen mogelijk ook in hun nadeel kunnen werken. In 2018 moet je vermogensbelasting betalen over de waarde op 1 januari van dat jaar; zelfs als bitcoin daarna fors in waarde zou dalen.

Beleggen in bitcoin?

“Bij Robeco kan je niet beleggen in bitcoin en zijn soortgenoten, omdat we dat veel te speculatief vinden”, vertelt Jeroen van Oerle – beleggingsspecialist bij Robeco “De waardeschommelingen zijn enorm en dat strookt niet met onze langetermijnvisie op beleggen.”

Beleggen in digitalisering financiële sector

Je kunt bij Robeco wel beleggen in een bredere trend: de digitalisering van de financiële sector. Het fonds Robeco New World Financials belegt o.a. in banken die vooroplopen met IT, of in technologiebedrijven die IT-systemen aan financiële instellingen leveren. Maar ook in nieuwe, innovatieve fintech-bedrijven die met hun producten de traditionele bankwereld proberen te veranderen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten