Moet ik belasting betalen over dividend?

| Beleggen

Alle landen hebben verschillende regels voor dividendbelasting. In Nederland houden beleggingsfondsen bijvoorbeeld de dividendbelasting automatisch in. Als particuliere belegger kan je die vaak terugvorderen.

  • Share

Over ontvangen dividend moet belasting betaald worden. In Nederland is het tarief voor dividendbelasting 15%. Bedrijven houden die belasting zelf in over het dividend dat ze uitkeren. In Nederland geregistreerde beleggingsfondsen hoeven deze belasting niet te betalen. Omdat beleggers die in deze fondsen beleggen wel belastingplichtig zijn, houden fondsaanbieders de dividendbelasting in. Als belegger in die fondsen kun je die ingehouden belasting verrekenen met de te betalen inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Dividendbelasting Luxemburgse fondsen

Let wel, sommige beleggingsfondsen van Nederlandse fondshuizen staan geregistreerd in andere landen. Robeco beheert bijvoorbeeld enkele Luxemburgse fondsen. Deze fondsen vallen onder een ander fiscaal regime en moeten wel belasting betalen over de dividenden die ze ontvangen. Luxemburgse fondsen houden dan ook geen dividendbelasting in voor hun beleggers. Je fiscaal adviseur of de Belastingdienst kan je meer vertellen over dividendbelasting en beleggingsfondsen.

Verschil Nederlandse en Luxemburgse Robeco-fondsen

Een ander verschil tussen de Nederlandse en Luxemburgse beleggingsfondsen van Robeco is de frequentie waarmee dividend wordt uitgekeerd. Een fonds dat geregistreerd staat in Nederland keert gebruikelijk eenmaal per jaar dividend uit, terwijl dat voor Luxemburgse fondsen vaak elk kwartaal is. Net als bij andere beleggingsfondsen zal de waarde van je investering fluctueren. Het is dan ook zaak om alleen te gaan beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen als je bereid bent om risico te nemen met je vermogen en een buffer hebt voor onverwachte tegenvallers. Ontdek de dividend uitkerende fondsen van Robeco of kijk hoe vaak en hoeveel dividend de Robeco-fondsen uitkeren.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten