
Moet ik me zorgen maken over inflatie?
| BeleggenOverheden en centrale banken investeren duizenden miljarden euro’s in steunpakketten om de economie weer op gang te helpen. Een klant vroeg zich af of die enorme economische impuls gaat leiden tot een snel oplopende inflatie.
De Nederlandse regering heeft de afgelopen maanden tientallen miljarden euro’s vrijgemaakt om bedrijven en consumenten te helpen tijdens de coronacrisis. Dat gebeurt ook in andere landen, terwijl ook centrale banken grote steunmaatregelen nemen. Onder normale omstandigheden zou zo’n enorme economische impuls leiden tot bestedingsinflatie. Mensen hebben meer geld om uit te geven, zodat de vraag naar producten groter is dan het aanbod. Dit geeft verkopers een kans om hun prijzen te verhogen.
Korte termijn
Voorlopig is de kans dat de inflatie gaat stijgen echter heel klein. Mensen die tijdens de coronacrisis hun baan verliezen, zullen minder geld gaan uitgeven. Wie nog wel een baan heeft, houdt met het oog op de onzekerheid waarschijnlijk liever zijn hand op de knip. In de Verenigde Staten zijn de winkelverkopen in april bijvoorbeeld met 16% gedaald. De Amerikaanse inflatieverwachtingen1 zijn zelfs gedaald tot het laagste niveau in tien jaar.
Lange termijn
Na 2020 kan inflatie wel degelijk op de radar van beleggers terecht komen. “In onze ogen zitten we óp of net ná het dieptepunt van de Covid-19-recessie”, zegt Jeroen Blokland, portefeuillebeheerder van Robeco ONE: “Wij gaan niet uit van een tweede neergang. Gezien de lopende buitengewone stimulering van centrale banken en regeringen wereldwijd, denken we dat de inflatieverwachtingen gaan stijgen zodra de coronaschok achter ons ligt en het herstel voet aan de grond krijgt.” Stijgende inflatieverwachtingen zijn vaak een voorloper van een oplopende inflatie.
Gevolgen voor beleggers
Voor beleggers heeft een oplopende inflatie verschillende gevolgen. Als centrale banken de rente moeten verhogen om de inflatie in toom te houden, komen de koersen van obligaties vaak onder druk te staan. Dat komt omdat nieuw uitgegeven leningen een hogere rente hebben en dus een aantrekkelijker alternatief vormen voor bestaande obligaties. Blokland: “Aan de andere kant: als de inflatie oploopt, dan bieden edelmetalen, zoals goud, goede vooruitzichten. Goud is bovendien een veilige haven in het scenario waarin onverwacht toch een tweede coronagolf komt. Voor ons was dat aanleiding om een wat grotere positie in goud en edelmetalen in te nemen bij de Robeco ONE-fondsen.”
Meer lezen over inflatie:
- Hoeveel rendement moet ik halen om mijn vermogen in stand te houden?
- Stijgende inflatie: slecht nieuws voor spaarders
1 Bron: University of Michigan: Inflation Expectation, April 2020