Mooie toekomst voor Robeco ONE Duurzaam

| Duurzaam

Robeco ONE Duurzaam is hard op weg om 2020 af te sluiten met een positief rendement. Dit ondanks het feit dat de Covid-19-onzekerheid vooral in de eerste jaarhelft tot flinke koersschommelingen leidde. Ook in vergelijking met veel andere mixfondsen heeft Robeco ONE Duurzaam een sterk jaar achter de rug. Blokland: “Een belangrijke reden is dat bedrijven die goed scoren wat betreft duurzaamheid, in trek zijn op de aandelenmarkt. Overheden hebben vaak duurzame voorwaarden gesteld bij het opstellen van steunpakketten. Het gevolg is dat veel duurzame trends in een stroomversnelling terecht zijn gekomen.”

  • Share

Groene impuls

Een goed voorbeeld van de duurzame focus bij overheidssteun, is het steunplan dat de Europese Unie in het voorjaar lanceerde. Een groot deel van de € 750 miljard die werd vrijgemaakt voor dit herstelplan, dat de naam ‘Next Generation EU’ kreeg, is bestemd voor de omschakeling naar een duurzame economie. De focus ligt onder meer op het verlagen van de CO2-uitstoot. Dat verklaart waarom een fonds als RobecoSAM Smart Energy, dat belegt in schone, slimme energieoplossingen, beter presteert dan beleggingsfondsen die vooral beleggen in fossiele energiebedrijven.

Voor het aandelensegment van de mixportefeuille belegt Robeco ONE Duurzaam vaak in fondsen van duurzame dochter RobecoSAM. Blokland: “Bij het selecteren van fondsen kijken we natuurlijk eerst naar de doelstelling en de beleggingsprestaties. Maar naast die financiële maatstaven, letten we er ook op of een fonds voldoet aan onze duurzaamheidscriteria. Een fonds dat belegt aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, heeft een heel ander effect op het duurzaamheidsprofiel van Robeco ONE Duurzaam dan een impactfonds dat inspeelt op een bepaalde duurzame trend.”

Robeco ONE Duurzaam in 2021

De ontwikkelingen in 2020, met de Covid-19-uitbraak en de grote steunpakketten van overheden en centrale banken, laten wel zien dat het heel lastig is om te voorspellen hoe het volgende beursjaar eruit ziet. Blokland: “Het basisscenario voor de beleggingsmarkten is dat het koersherstel zich in 2021 doorzet, dankzij de introductie van meerdere vaccins. Op het vlak van duurzaamheid belooft het een interessant jaar te worden.”

De regelgeving verandert bijvoorbeeld voortdurend. Blokland: “Als toezichthouders scherper gaan letten op bedrijven die zich groener voordoen dan ze echt zijn, is dat een impuls voor ondernemingen die wel een heel duurzaam profiel hebben. En mogelijk kunnen de Verenigde Staten een duurzame inhaalslag maken met Joe Biden als president. Momenteel blijft het land in dit opzicht wat achter op Europa en China. Ook in andere opzichten merk je dat de aandacht voor duurzaamheid toeneemt. De instroom in Robeco ONE Duurzaam lag in 2020 bijvoorbeeld al hoger dan bij de andere Robeco ONE-fondsen. De toekomst kan er dus mooi uitzien voor Robeco ONE Duurzaam.”

Robeco ONE Duurzaam

Beleg nu voor een betere toekomst zonder je rendement uit het oog te verliezen.

Bekijk ONE Duurzaam

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten