Nadelen van de zeer lage rente

| Uw geld

Het is een feit waarmee we hebben leren leven: de al jaren extreem lage rentestanden. Aan die lage rente zitten twee kanten. Voor spaarders en pensioenfondsen is een lage rentestand nadelig, maar als je geld wil lenen dan is de lage rente juist voordelig.

  • Share

Dalende koopkracht spaargeld

De laatste jaren zijn Nederlanders gewend geraakt aan minimale opbrengsten op hun spaarrekening. Zo is de spaarrente in de afgelopen tien jaar gedaald van circa 3% tot bijna 0%. Het stallen van spaargeld op een spaarrekening biedt eigenlijk nog maar één pluspunt, en dat is de bescherming van de hoofdsom door het depositogarantiestelsel.

Vangnet

Als een bank of spaarinstelling failliet gaat, dan garandeert dit stelsel het tegoed van spaarders, tot een grens van € 100.000 per rekeninghouder. Daar staat tegenover dat de koopkracht van het gestalde spaargeld daalt door inflatie die al sinds het najaar van 2018 boven de 2% ligt en vermogensbelasting die betaald moet worden op je vermogen boven de vrijstelling van 30.000.

Lage rente tast pensioenopbouw aan

De lage rente heeft ook een negatief effect op pensioenopbouw. Pensioenfondsen berekenen aan de hand van de rente hoeveel geld ze opzij moeten zetten om aan alle toekomstige uitkeringsverplichtingen te voldoen. Bij een lage rente groeit het vermogen van pensioenfondsen minder snel. Omdat de rente al jaren erg laag is, worstelen veel pensioenfondsen met hun dekkingsgraad. Het recent gesloten pensioenakkoord zal pensioenfondsen wat lucht geven, maar dat betekent niet dat ze allemaal uit de problemen zijn. Pensioenfondsen die het nu moeilijk hebben zullen het nog lastiger krijgen als de rente blijft dalen.

Alternatief voor sparen

Wat betekent de lage rente nu voor jou en hoe kun je je hier tegen wapenen? Je pensioen groeit door de lage rente minder hard en het bedrag op je spaarrekening stijgt nauwelijks. Maak je je zorgen over hoe jouw pensioenpotje er op einddatum uitziet? Of wil je het bedrag op je spaarrekening wat harder laten stijgen? Dan zijn er zeker mogelijkheden, zoals beleggen. Aan beleggen zijn natuurlijk risico’s verbonden en kosten die je met sparen niet hebt. Het is belangrijk om altijd voldoende financiële buffers over te houden en alleen te beleggen met geld dat je voor lange tijd kunt missen. Benieuwd wat sparen of beleggen je had opgeleverd? Met de checklist van Robeco zie je of beleggen wat voor je is en wat de verschillen zijn met sparen.

Aan de lage rente zitten twee kanten. Lees ook wat de voordelen ervan zijn.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten