Nederlandse belegger heeft voorkeur voor Hollands glorie

| Beleggen

Tien jaar geleden zette de ondergang van het Amerikaanse Lehman Brothers de beleggingswereld op zijn kop. Voor velen zo’n ’ik-weet-nog-waar-ik-was’ moment omdat, zoals later bekend werd, de financiële sector wel heel dicht langs de afgrond is gegaan.

  • Share

Er zijn de afgelopen jaren veel documentaires en films over kredietcrisis gemaakt. Beleggers van toen zullen met gemengde gevoelens terugkijken op die hectische periode. Sommigen gooiden vertwijfeld de handdoek in de ring en stopten met beleggen, anderen ondergingen het lijdzaam. Maar er waren er ook die hun kans zagen en kochten, alsof het de dolle dwaze dagen in hun favoriete warenhuis waren.

Van diepte- naar hoogtepunt

Sinds het begin van de vorige eeuw is gebleken dat extreme beurscorrecties mooie koopmomenten waren voor beleggers. Na de val van Lehman Brothers en de wereldwijde kredietcrisis die volgde, was het tien jaar geleden niet anders. En uitgerekend daar waar het probleem ontstond, in de Verenigde Staten, is sinds het dieptepunt van de correctie in maart 2009 een beursstijging begonnen die nog krachtiger is dan die van andere markten. Keer op keer wordt er melding gemaakt van nieuwe recordstanden in de belangrijkste Amerikaanse beursindices. En in augustus was er nog een record binnen deze records. Apple bereikte namelijk de enorme beurswaarde van één biljoen (1000 miljard) dollar. Kort daarop doorbrak ook Amazon die grens.

Zware jongens

Een gevalletje van groot, groter, grootst? Nou, volgens Visual Capitalist kunnen wij Nederlanders daar over meepraten. Daarvoor is dan wel een herberekening gedaan naar wat iets nu waard zou zijn geweest. We hebben het dan over ’onze’ VOC, De Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie. Die onderneming bereikte door de succesvolle internationale handel een beurswaarde van 78 miljoen gulden in 1637. Dat zou omgerekend naar nu 7,9 biljoen dollar zijn geweest: evenveel als de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. De meeste van die bedrijven zijn Amerikaans. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de toonaangevende index voor wereldwijde beleggers, de MSCI-world index, het gewicht van Amerikaanse aandelen overheerst. Dat gewicht is inmiddels zo’n 60%.

Misplaatst chauvinisme

Vanuit Amerikaanse invalshoek is enig chauvinisme over ’thuis beleggen’ dan wel te begrijpen. Door de bril van de Nederlandse belegger minder, want het gewicht van Nederland in deze index is slechts 1,3%. Wil je wereldwijd beleggen en vergelijken hoe je beleggingen presteren, dan is die MSCI-world index je ijkpunt. Dan vind ik het recente verslag van De Nederlandsche Bank opvallend. Er wordt door particulieren weliswaar voor €46 miljard via beleggingsfondsen belegd en de Nederlander heeft een opvallende voorkeur voor aandelen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Kijk over de grens

Van de 36 miljard die particulieren rechtstreeks in aandelen beleggen zit 25 miljard in beursgenoteerde Nederlandse aandelen. Die voorkeur scheelde de afgelopen 10 jaar behoorlijk wat rendement. De MSCI-wereld index steeg in die periode gemiddeld 4 procentpunten meer, ruim 10% ten opzichte van zo’n 6% gemiddeld voor de AEX/AMX-index. Op een gemiddelde investering van EUR 3000 per huishouden is dat na 10 jaar een verschil van ruim EUR 2.400! Kortom, kijk verder dan de landsgrens. Ga wereldwijd beleggen in die landen en sectoren waar de groei is.

Deze column is eerder verschenen op DFT

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten