Nederlandse economie op weg naar zonnig 2018

| Visie

Voor de Nederlandse economie belooft 2018 net als 2017 een mooi jaar te worden. De grootste bedreiging voor de goede vooruitzichten komt uit het buitenland.

  • Share

De Nederlandse economie maakte in 2017 een uitstekend jaar door. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de groei van naar verwachting 3,3% het hoogste niveau bereikt in tien jaar, terwijl de werkloosheid afgelopen zomer daalde tot minder dan 5%. De zonnige economische omstandigheden houden volgens Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen in 2018 aan.

“Het CPB rekent voor volgend jaar op een wat lager groeitempo van 2,5%. De kleine terugval ten opzichte van 2017 wordt veroorzaakt doordat het CPB ervan uitgaat dat het onderliggende, structurele groeipotentieel van de Nederlandse economie niet zo groot is. Die structurele groei wordt bepaald door de omvang van de beroepsbevolking en de groei van de arbeidsproductiviteit. Dankzij verschillende factoren, zoals een groeiende export en hogere consumentenuitgaven, kan de economie echter tijdelijk sneller groeien dan de structurele groei. Het zou mij dan ook niet verbazen als de werkelijke groei in 2018 hoger ligt dan het CPB verwacht.”

Weinig kans op bewolking

Het consumentenvertrouwen schommelt rond het hoogste niveau in tien jaar. Uit CBS-peilingen komt naar voren dat de tijd voor grote aankopen volgens Nederlanders in meer dan vijftien jaar niet zo gunstig is geweest. Dat komt ook tot uitdrukking in het koopgedrag: de uitgaven van Nederlanders liggen circa 3% hoger dan een jaar eerder. Consumenten vormen ook in 2018 een krachtige motor achter de Nederlandse groei.

Cornelissen ziet weinig wolkjes die het zonnige economische vooruitzicht voor 2018 bedreigen. De grootste dreiging komt uit het buitenland. “Het gevaar is dat er onvoldoende voortgang wordt geboekt bij de Brexit-besprekingen. Hierdoor kan de vrees voor een harde Brexit toenemen”, legt hij uit. Groot-Brittannië is met een afzet van circa EUR 40 miljard aan goederen en diensten goed voor bijna 9% van de Nederlandse export.

“Bedrijven zullen dan het zekere voor het onzekere kiezen en minder zaken doen over de grens, terwijl ook op financiële markten de onzekerheid dan toeneemt. Voorlopig is dat echter niet het meest aannemelijke scenario. De kans is groot dat er een overgangsregeling komt, zodat de EU en Groot-Brittannië voldoende tijd krijgen om goede afspraken te maken.”

Hogere huizenprijzen

Cornelissen verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) het economisch herstel geen strobreed in de weg gaat leggen: “De inflatie ligt nog heel erg laag, dus ECB-voorzitter Mario Draghi heeft nog geen enkele reden om de rente te verhogen. Dat komt pas aan de orde op het moment dat de lonen beduidend sneller gaan stijgen dan ze nu doen.” Een van de gevolgen van de lage rente is dat het aantrekkelijk is om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Het ECB-beleid is hierdoor een van de motoren achter de stijgende prijzen op de Nederlandse huizenmarkt.

“Hoewel de vermogenseffecten van die prijsstijging meevallen, vormen de hogere huizenprijzen wel een steun in de rug voor het consumentenvertrouwen” zegt Cornelissen: “Dat hoge vertrouwen is een aanwijzing dat Nederlanders eerder geneigd zijn om meer aankopen te doen. Daar veranderen de kabinetsplannen om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen niets aan. In mijn ogen is dat overigens een verstandige zet. Lastige maatregelen kun je maar beter nemen als het economisch goed gaat.”

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van onze maandelijkse beleggingsvisie? Stel dan uw abonnement op de Robeco Beleggingsvisie in.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten