Neemt India het groeistokje over van China?

| Beleggen

In Azië is China de absolute blikvanger voor beleggers en economen. Buurland India doet op sommige vlakken echter niet onder voor China.

  • Share

China is het land met het hoogste aantal inwoners ter wereld en de Verenigde Staten gaan aan de leiding qua omvang van de economie. Het zou zomaar kunnen dat er een moment komt waarop India beide ranglijsten aanvoert. India heeft volgens de Verenigde Naties ongeveer 40 miljoen minder inwoners dan de grote buur.

China voerde echter in 1979 een eenkindpolitiek in, waardoor de bevolkingsgroei stevig is afgezwakt. Die maatregel is enkele jaren geleden ingetrokken. Het aantal geboortes van ruim 15 miljoen per jaar ligt echter beduidend lager dan de 25 miljoen in India, dat hard op weg is om China rond 2024 af te lossen als het land met de grootste bevolking ter wereld.

Economische groei

In economisch opzicht heeft het land nog een heel lange weg te gaan voordat het ook maar in de buurt komt van de Verenigde Staten of China. De totale waarde van alle goederen en diensten die in de Verenigde Staten worden geproduceerd, is maar liefst zeven keer groter dan de omgerekende €2.700 miljard van India.

“De economische groei in India van ruim 7% in 2018 en 2019 liegt er echter niet om”, vertelt Nimesh Chandan, co-beheerder van het Robeco Indian Equities Fonds: “De inflatie is laag, de rente daalt en het tekort op de handelsbalans neemt snel af. Ook het bedrijfsleven lijkt meer de wind in de rug te krijgen. Na een periode met lage groei, stevenen grote bedrijven de komende twee jaar af op een winststijging van circa 20%.”

Grensconflict

Ondanks de goede vooruitzichten voor het bedrijfsleven en de economie van India, blijft de koersstijging op de aandelenmarkt in 2019 achter bij die van andere landen in de regio. Chandan: “Dat heeft deels te maken met een grensconflict dat eind februari plaatsvond. India voerde luchtaanvallen uit op Pakistaans grondgebied.”

“De aanvallen waren een reactie op een aanslag door terroristen die vanuit Pakistan zouden opereren. Hierbij werd een vliegtuig neergeschoten en de piloot gevangen gezet. Het is niet vreemd dat beleggers nerveus worden als de spanning tussen twee kernmachten plotseling oploopt. Beide landen namen echter snel maatregelen om de angel uit het conflict te halen.”

Gevaren en kansen

Het gevaar van nieuwe grensconflicten is volgens Chandan niet het enige risico waar beleggers rekening mee moeten houden: “Het is maar de vraag of de overheid genoeg geld investeert in infrastructuur. Als er niet voldoende wegen, havens en luchthavens zijn, kan dat de economische groei afremmen. Dat geldt ook voor het blijven bestaan van de grote ongelijkheid in het land. De verschillen in welvaart zijn groter dan in bijna alle andere landen. Daar staan echter enkele heel gunstige eigenschappen tegenover.”

“De beroepsbevolking groeit snel. Dat steekt heel gunstig af tegen veel ontwikkelde landen, waar de trage groei soms al is omgeslagen in een krimp van de beroepsbevolking. Daar komt bij dat het bedrijfsleven heel goed oog heeft voor het belang van de aandeelhouders. In tegenstelling tot buurland China hoef je je geen zorgen te maken dat bijvoorbeeld de overheid als grootaandeelhouder een stevige vinger in de pap heeft. Bovendien hebben bedrijven beduidend minder schulden dan in veel andere opkomende landen. Een belegging in de Indiase aandelenmarkt had de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement opgeleverd van 13,2%. Het zou mij niets verbazen als het rendement de komende tien jaar ook in de buurt ligt van 10%. Als belegger moet je natuurlijk niet vergeten dat een hoog potentieel rendement altijd gepaard gaat met een hoog risico.”

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten