Negatieve rente: de voordelen

| Uw geld

Aan de dalende rente zitten twee kanten. Voor spaarders en bij de pensioenopbouw is een lage rentestand negatief, terwijl veel partijen die geld lenen hier juist voordeel van hebben.

  • Share

Bijna iedereen die een huis koopt merkt dat de lage rente ook voordelen heeft. De hypotheekrente is de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Vorig jaar werd zelfs bekend dat een heel kleine groep klanten van sommige grootbanken zelfs geld toe kreeg op hun hypotheek, aangezien hun rentetarief gekoppeld was aan de (negatieve) rente die grote Europese banken elkaar onderling in rekening brachten.

Geld toe bij lening

Deze huizenbezitters waren niet de enigen die geld toe kregen op hun leningen. De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een staatsobligatie geplaatst met een negatieve rente. Dat betekent dat de kopers van deze leningen tijdens de looptijd geld betalen om de lening te mogen aanhouden. Ook Duitsland heeft vorig jaar staatsobligaties met een negatieve rente uitgeschreven.

Stimulans bedrijfsleven

Behalve huizenkopers en de Nederlandse overheid zorgt de zeer lage rente er ook voor dat veel bedrijven tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen. Dat is overigens ook een belangrijke doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die de depositorente voor banken zelfs verlaagd heeft naar -0,4% in een poging om ervoor te zorgen dat deze partijen meer geld uit te lenen aan het bedrijfsleven in plaats van dit veilig aan te houden op een ECB-rekening.

Alternatief voor sparen

Aan de lage rente zitten ook verschillende nadelen. U zult bijvoorbeeld gemerkt hebben dat het bedrag op uw spaarrekening in een veel minder snel tempo groeit dan een aantal jaren geleden. Desondanks is het zaak om voldoende financiƫle buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven. Er zijn mogelijkheden om het gedeelte van uw vermogen dat u niet binnen voorzienbare termijn nodig heeft op de lange termijn toch te laten groeien. De checklist van Robeco biedt een overzicht van de verschillen tussen sparen en beleggen.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten