
Niet te veel eieren in één mandje!
| BeleggenHet is belangrijk om niet te eenzijdig te beleggen. Anders loop je het risico dat je te veel eieren in één mandje legt en te weinig in een ander mandje. Of zelfs alles in één mandje.
Toen je begon met beleggen, heb je meestal gekozen voor de lange termijn. Vervolgens heb je een keuze gemaakt tussen zelf beleggen en laten beleggen: bij dat laatste kon je dan weer kiezen voor een totaaloplossing waarin verschillende beleggingscategorieën zijn vertegenwoordigd (bijvoorbeeld Robeco ONE) of beleggen in één of meer specifieke beleggingsfondsen.
Grote verschillen
Binnen een beleggingsfonds is er meestal wel voldoende spreiding, omdat de fondsmanager zorgvuldig een aantal bedrijven heeft geselecteerd. Maar tussen de kenmerken van dat fonds en die van andere fondsen (en andere beleggingscategorieën) zijn er vaak grote verschillen. Een wereldwijd beleggend aandelenfonds zoals Robeco Global Stars gedraagt zich anders dan een trendfonds zoals Robeco Global Consumer Trends of een obligatiefonds zoals het Robeco Global Total Return Bond Fund.
Trouw
In de praktijk beleggen mensen in weinig verschillende fondsen, vaak slechts 1 of 2. Ook zijn ze erg trouw en blijven lang in een fonds belegd. Dat betekent dat hun risico niet goed gespreid is. Wie bijvoorbeeld alleen in aandelen uit China of in staatsobligaties belegt, is erg gevoelig voor specifieke ontwikkelingen. Dat kan positief uitpakken, maar ook negatief.
Spreiden
Om het risico te spreiden is het verstandig om niet te veel eieren in één mandje te leggen, maar over meerdere mandjes te spreiden. Bijvoorbeeld door te beleggen in verschillende continenten, in verschillende sectoren of trends en in verschillende beleggingscategorieën. De verschillende voorbeeldportefeuilles van Robeco kunnen hierbij hulp bieden.
Verdeling in de gaten houden
Wat ook regelmatig gebeurt, is dat door bijvoorbeeld langdurige koerswinst op aandelen de oorspronkelijke verdeling tussen aandelen, obligaties en cash verandert. Het is belangrijk om die verdeling goed in de gaten te houden. Net zoals je een tuin of auto af en toe moet onderhouden, zo zal dat ook met je portefeuille moeten gebeuren. Ook professionele beleggers doen dat.
Hoe vaak?
Maar hoe vaak moet je dat doen? Zodra aandelen sterk stijgen, of pas als er onrust op de markten is, met heftige koersdalingen? Eigenlijk is het antwoord: niet te vaak. Aanpassen van je portefeuille zorgt namelijk altijd voor extra (handels)kosten. En extra rendement levert het dan niet altijd op, ook al omdat het erg moeilijk is om het juiste moment te kiezen. Een of twee maal per jaar onderhoud plegen zou in beginsel genoeg moeten zijn. En probeer niet te veel afgeleid te worden door de waan van de dag. Want die heeft met je langetermijnvisie niets te maken.