Nooit meer handje contantje?

| Uw geld

Zijn papier- en muntgeld straks alleen nog in musea te zien? Zo’n vaart gaat het niet lopen, maar het staat vast dat digitaal betalen steeds vaker gebeurt dan contant betalen.

  • Share

In het kort

  • Nederlanders betalen steeds minder met papier- en muntgeld
  • Er tekent zich een grote verschuiving af door de populariteit van pinnen en online winkelen
  • De sterke groei van digitaal betalen is goed nieuws voor de fintech-sector

Als we alleen al kijken naar manieren waarop consumenten hun aankopen bij winkels en andere fysieke locaties afrekenen, dan is de voorsprong van digitaal betalen zonneklaar. Zo blijkt uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) dat pinbetalingen het in 2018 met 61% ruimschoots winnen van contante betalingen (39%)1. In 2014 was dit nog vrijwel andersom.

Zelfs in segmenten waarin mensen vroeger liever contant afrekenden, is pinnen nu de norm. Een voorbeeld is de horeca: steeds meer mensen betalen ook een kop koffie met hun pinpas. In dit opzicht loopt Nederland voorop. In de overige achttien eurolanden wordt voor bijna 80% van de geldtransacties bij verkooppunten nog contant afgerekend, blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank vorig jaar verzamelde.

Cash blijft bestaan

Een andere ontwikkeling achter de populariteit van digitaal betalen is de groeiende populariteit van online winkelen. Desondanks blijft er altijd behoefte aan contant geld. Zo zijn er nog steeds winkels waar je niet kunt pinnen. Ook komen er wel eens storingen voor, bijvoorbeeld op piekmomenten in het betalingsverkeer. Het is dan altijd handig om contant geld op zak te hebben.

Het aantal geldautomaten is al flink gedaald, maar zullen waarschijnlijk niet helemaal uit ons straatbeeld verdwijnen. De meest recente ontwikkeling is dat vanaf 1 januari 2019 ABN AMRO, ING en Rabobank al hun geldautomaten gaan vervangen door uniforme apparaten, met de naam Geldmaat. Deze onderscheidt zich door zijn gele kleur en vrolijke logo.

Wil je inspelen op de revolutie in de financiële sector? Ontdek de kansen van beleggen in Fintech.

Fintech-sector profiteert

De sterke groei van digitaal betalen is goed nieuws voor de fintech-sector. En tegelijkertijd jaagt de fintech-sector digitaal betalen zelf ook aan met allerlei nieuwe technieken en innovaties. Denk aan de introductie van contactloos betalen met je pinpas, begin 2014. Of de komst van een handige betaal-app als Tikkie, die in korte tijd een grote populariteit heeft verworven. Om wat voor dienst het ook gaat, fintech-bedrijven zijn de drijvende kracht achter de financiële digitalisering.

1Bron: DNBulletin, 29 oktober 2018.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten