Nu doorploeteren, straks een jaar vakantie

| Uw geld

Wat ga jij doen met je vakantiegeld? Geef je het uit aan een mooie reis, of zet je het opzij zodat je in de toekomst juist veel meer tijd hebt om van het leven te genieten?

  • Share

In mei krijg je waarschijnlijk je vakantiegeld uitbetaald. Het is verleidelijk om jezelf te trakteren op een avondje stappen, een nieuwe outfit of een welverdiende reis naar een tropische bestemming. Maar zoals bijna altijd is de verstandigste keuze – namelijk om je geld opzij te zetten – helaas niet de leukste. Het goede nieuws: als je ervoor kiest om met je vakantiegeld te beginnen met beleggen, dan is er een grote kans dat je er in de toekomst nog veel meer plezier aan kunt beleven.

Een jaar eerder stoppen met werken?

Wanneer je ervoor kiest om te beleggen in de grootste bedrijven ter wereld – in de beleggingswereld MSCI World Index genoemd – dan zou je de afgelopen dertig jaar een gemiddeld rendement van 8% per jaar hebben gehaald. Hoewel de waarde van je vermogen behoorlijk schommelde, was een maand vakantiegeld in die periode uitgegroeid tot de omvang van bijna een jaarsalaris. Iemand van begin dertig die één jaartje zijn vakantiegeld opzij zet en er niet meer naar omkijkt, kan hierdoor in een gunstig scenario mogelijk een jaar eerder stoppen met werken.

Toekomst vol verrassingen

De ervaring leert dat de kans op een mooi rendement toeneemt naarmate je langer belegt. In de afgelopen 150 jaar is het bijvoorbeeld geen enkele keer voorgekomen dat je met een belegging in een breed mandje aandelen twintig jaar later een negatief rendement had gehaald, ondanks soms flinke koersschommelingen op de korte termijn. Als je je geld niet direct nodig hebt, je bereid bent om risico te lopen met je vermogen en je beschikt over een financiële buffer, is er door te beleggen een goede kans dat je in de toekomst meer plezier beleeft aan je vakantiegeld dan wanneer je het meteen uitgeeft.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten