Obligaties: een middenweg tussen aandelen en sparen

| Beleggen

Anders dan bij sparen, is het rendement dat je haalt op obligaties niet alleen afhankelijk van de hoogte van de rente. Ook veranderingen in obligatiekoersen zijn van invloed op het uiteindelijke rendement. Daar kunnen beleggers slim op inspelen.

  • Share

Wie wat opzij wil zetten voor later, staat voor een lastige keuze. Sparen levert al geruime tijd bijna niets meer op. Bij de meeste banken krijg je een vergoeding van 0,05% of nog minder over je spaargeld. Toch voelt het vaak als een grote stap om te beginnen met beleggen. Dat brengt kosten en risico’s met zich mee die je met sparen niet hebt. Bovendien kunnen de koersen van aandelen flink schommelen.

Waarom beleggen in obligaties?

Maar heb je er al eens over nagedacht om te gaan beleggen in obligaties? Dat moet je uiteraard niet doen met al je spaargeld, maar je kunt met een klein deel beginnen. De koersen op de obligatiemarkt bewegen gebruikelijk minder sterk dan bij aandelen. En over de meeste obligaties ontvang je rente. Uiteraard geldt ook voor deze vorm van beleggen dat je risico loopt met je vermogen, zodat het van belang is om altijd een buffer voor onverwachte uitgaven aan te houden.

Wat is een obligatie?

Obligaties zijn leningen die voornamelijk worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Over deze obligaties wordt gebruikelijk rente betaald en aan het eind van de looptijd wordt de lening weer afgelost. Bij veel obligaties ligt die rentevergoeding net als de spaarrente momenteel zeer laag.

Wat gaat er schuil achter het rendement van obligaties?

Door slim in te spelen op onder meer rentebewegingen, is het mogelijk om met obligatiefondsen een rendement te halen dat beduidend hoger ligt dan de rente-inkomsten die je als obligatiebelegger ontvangt. Het koersverloop van obligaties wordt sterk beïnvloed door schommelingen van de rentestand. Als de rente daalt, stijgen obligatiekoersen. Het is per slot van rekening voor beleggers aantrekkelijker om te beleggen in een lopende lening met een rente van bijvoorbeeld 2%, dan om een nieuwe obligatie te kopen met een rente van slechts 1%.

Wat is de wisselwerking tussen obligaties en aandelen?

Als aandelenkoersen dalen, laten staatsobligaties vaak een tegenovergestelde beweging gezien. Leningen uitgegeven door solide, kredietwaardige landen zoals Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten worden namelijk gebruikt als veilige haven in periodes waarin de spanning in de beleggingswereld toeneemt. Ontdek welke rol andere obligaties kunnen spelen in je beleggingsportefeuille.

Hoe bespeelt Robeco de obligatiemarkt?

Robeco heeft al in de jaren 90 een speciaal en succesvol model ontwikkeld om in te spelen op renteontwikkelingen. Dit model maakt een voorspelling van de richting van de rente, door te kijken naar zaken zoals economische groei, inflatie, beleid van centrale banken en waardering. Als de voorspelling van het model is dat de rente zal stijgen, dan wordt de rentegevoeligheid teruggebracht. Aan de andere kant wordt de rentegevoeligheid verhoogd als het model aangeeft dat de rente gaat dalen.

Inspelen op renteontwikkelingen

Het fonds Robeco QI Global Dynamic Duration heeft de mogelijkheid om de rentegevoeligheid van de obligatieportefeuille snel bij te stellen. Het doel is om te profiteren van stijgende obligatiekoersen als de rentes dalen en om het fondsvermogen te beschermen tijdens periodes van stijgende rente.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten