Oekraïne: Wat betekent de Russische inval voor mijn beleggingen?

| Visie

De Russische inval in Oekraïne is vreselijk voor de inwoners van het land. Op Europese beurzen leidde het nieuws tot koersdalingen van een paar procent. De ervaring leert dat het verstandig is om je in dit soort situaties niet te veel te laten leiden door emoties: angst is een slechte raadgever.

Indien nodig plaatsen we bij dit artikel updates om je bij te praten over de actualiteit.

  • Share

Update 4 maart 2022

  • Vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne leveren nog niets op
  • Robecofondsen hadden voor de oorlog nauwelijks of geen posities in Rusland
  • De fondsbeheerders volgen alle ontwikkelingen op de voet

Een nieuwe ronde besprekingen tussen Rusland en de Oekraïne heeft donderdag niets opgeleverd. De oorlog werkt op verschillende manieren door op financiële markten. Westerse landen hebben strenge sancties aangekondigd tegen Rusland. Enkele banken uit het land zijn uitgesloten van betalingssysteem SWIFT en het Europese luchtruim is gesloten voor Russische luchtvaartmaatschappijen. De Russische centrale bank heeft de beleidsrente verhoogd van 9,5 tot 20 procent ingevoerd in een poging om de daling van de eigen munt te stuiten. Kapitaalrestricties maken het onmogelijk voor buitenlandse beleggers om aandelen of obligaties te verkopen op beurzen in Rusland.

Impact Russische koersdalingen is beperkt
Binnen een week is Rusland in aandelenopzicht veranderd van een opkomende markt, naar de paria van de financiële wereld. Indexsamenstellers MSCI en FTSE Russell hebben Russische aandelen uit hun aandelenindices verwijderd. Als gevolg van de slechte duurzaamheidsscore van Rusland hadden de meeste Robecofondsen voor de invasie een zeer kleine of geen positie in het land.

Ontwikkelingen goed volgen
Rusland is een grote leverancier van olie en aardgas, maar ook van allerlei industriële grondstoffen en graan. Als gevolg van westerse sancties kan er een schaarste ontstaan, die de prijs van deze materialen opdrijft. Dat kan leiden tot een verdere stijging van de inflatie. De fondsbeheerders van Robeco volgen deze en andere ontwikkelingen - zoals de toenemende schommelingen op rentemarkten - op de voet en spelen daar waar nodig zo goed mogelijk op in.

Update 24 februari 2022

De Russische inval in Oekraïne creëert veel onzekerheid op financiële markten. In Europa zijn de meeste beursindices donderdag 24 februari met 3 procent of meer gedaald. In Rusland is de aandelenmarkt binnen enkele dagen zelfs met meer dan 40 procent gedaald. De fondsen van Robeco die beleggen in opkomende landen, hebben de positie in Rusland in de aanloop naar de invasie al iets afgebouwd vertelt client portfolio manager Jan de Bruijn.

Sancties in perspectief
De Bruijn: “We hebben met name aandelen verkocht van bedrijven die getroffen kunnen worden door westerse sancties. Het is wel van belang om de mogelijke sancties in perspectief te plaatsen. Europa is voor een groot deel van de aardgastoevoer afhankelijk van Rusland. De maatregelen zullen dus nooit zo zwaar worden als de sancties tegen bijvoorbeeld Noord-Korea, waarmee geen handel meer wordt gedreven.”

Onzekerheid is op dit moment groot
Hoe zwaar de maatregelen worden, hangt voor een groot deel af van hoe de strijd zich verder ontwikkelt. De Bruijn: “De onzekerheid is op dit moment heel groot. Trekt Rusland zich binnen enkele weken terug in de twee afvallige regio’s Donetsk en Loehansk, of neemt het de volledige Oekraïne in en breidt de strijd zich mogelijk uit naar andere gebieden? Wij willen ons niet alleen laten leiden door angst, maar ook kijken naar de vooruitzichten van Rusland op de lange termijn. Hoewel het gevaar dreigt van strenge sancties, staat het land er economisch goed voor met een lage staatsschuld en groot oliefonds met 600 miljard dollar in kas.”

Koersherstel na een schrikreactie
Ook voor particuliere beleggers is het verstandig om zich niet te laten leiden door angst en onzekerheid. De ervaring leert dat er na een schrikreactie na het uitbreken van een oorlog, vaak een herstel op gang komt op aandelenmarkten. Twaalf maanden na de Cubacrisis (1962), de Sovjetinval in Afghanistan (1979), de Irakese inname van Koeweit (1990), de Golfoorlog (1991) en de Irakoorlog (2003) stond de Amerikaanse S&P 500 Index bijvoorbeeld hoger dan op het moment dat de strijd uitbrak. De enige geopolitieke ontwikkelingen die in de afgelopen vijftig jaar de aanzet vormden voor een langdurige koersdaling van meer dan 20 procent, waren het olie-embargo in 1973 en het aftreden van president Richard Nixon in 1974.

Beleggen voor de lange termijn
De koersen van wereldwijde aandelen zijn met ruim 10 procent gedaald sinds begin dit jaar. In onderstaande (logaritmische) grafiek zie je dat dit soort koersdalingen niet ongebruikelijk is op de aandelenmarkten. Je ziet echter ook dat er sinds 1950 meer goede dan slechte beleggingsjaren waren. Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, maar een belegging in wereldwijde aandelen had beleggers die zich niet lieten afleiden door beursonrust op de lange termijn een rendement opgeleverd van ruim 7 procent.

Bron: Standard & Poor’s

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten