Oerinstinct en de bitcoin

| Beleggen

Een jaar geleden bereikte de bitcoin de hoogste koers ooit. Wie toen instapte in de hoop om snel rijk te worden met de cryptomunt, kijkt inmiddels aan tegen een verlies van meer dan 75%.

  • Share
Robeco FinTech

Beleggen in de technologische revolutie

Koop dit fonds

Oerinstinct werkt tegen ons

Veel eigenschappen die lang geleden ons leven konden redden, werken op financiële markten juist in ons nadeel. De tulpenmanie in de zeventiende eeuw en de internethype van 2000 zijn eerdere voorbeelden van kuddegedrag waarbij beleggers die de boot niet wilden missen, uiteindelijk een flink verlies incasseerden. In de beleggingswereld komt er steeds meer aandacht voor gedragswetenschap dat onderzoek doet naar kuddegedrag en andere voorkeuren en kenmerken van menselijk gedrag. Een goede kennis van onze eigenschappen is een heel belangrijk hulpmiddel bij het vermijden van valkuilen op de beurs.

Stabiele aandelen

Aan de hand van inzichten op het vlak van menselijk gedrag, heeft Robeco een strategie ontwikkeld die zich richt op stabiele aandelen. De fondsen die op basis van deze strategie beleggen, hebben in de fondsnaam het woord ‘Conservative’. Deze aandelen zijn vaak niet de snelste stijgers, maar daar staat tegenover dat de koers naar verhouding ook minder sterk daalt in slechte beurstijden. Hierdoor wordt een verlies sneller weer goedgemaakt. Dat voordeel weegt zwaarder dan het nadeel dat stabiele aandelen in goede beurstijden vaak wat minder sterk stijgen dan het marktgemiddelde. Ook deze vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee, zodat het zaak is om alleen geld te gebruiken dat je voor langere tijd kunt missen en er zeker van te zijn dat je een buffer hebt voor onverwachte tegenvallers.

Verlies beperken

Wie zijn geld in bitcoins stopte, weet inmiddels hoe lastig het kan zijn om een groot verlies goed te maken. Na een daling van 75 procent binnen een jaar, moet de munt met 300 procent stijgen om weer terug te komen op het oorspronkelijke niveau. Aandelen die niet in de schijnwerpers staan en waarvan de beurskoersen minder sterk schommelen, zijn op de lange termijn dan ook betere beleggingen dan hypes die overal volop aandacht krijgen.

Belofte van blockchain

In plaats van de gok te wagen met een cryptomunt– met het risico dat je snel een heel groot deel van je vermogen verspeelt – kan je er ook voor kiezen om vermogen op te bouwen door te beleggen in de blockchain-technologie die schuilgaat achter het succes van digitale munten. Bij Robeco zien we dat er mooie kansen liggen voor bedrijven die blockchain-diensten ontwikkelen en voor andere ondernemingen die profiteren van de digitalisering van de financiële sector. Ontdek welke kansen er zijn om in te spelen op de deze technologische revolutie.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten