Onbekend met dividend?

| Beleggen

Bij veel beleggingsfondsen hebben beleggers de mogelijkheid om dividend uit te laten keren. Die uitkering kan een interessante bron van inkomsten vormen. Hieronder beantwoorden we vier vragen over dividend en beleggingsfondsen.

  • Share

Waarom keren sommige beleggingsfondsen wel en andere geen dividend uit?

Van bijna alle beleggingsfondsen zijn verschillende aandelenklassen beschikbaar. Elke klasse heeft specifieke kenmerken, zoals bijvoorbeeld of het dividend wordt herbelegd in het fonds of uitgekeerd aan de beleggers. Die laatste optie is vaak een interessante keuze voor investeerders die op zoek zijn naar inkomsten uit de beleggingsportefeuille, bijvoorbeeld als aanvulling op de pensioenuitkering. In de fase van vermogensopbouw is het vaak een betere keuze om het dividend te laten herbeleggen.

Waar komt dat dividend vandaan?

Een beleggingsfonds ontvangt rente als het in obligaties belegt en kan besluiten die rente-inkomsten als dividend uit te keren aan de beleggers in dat beleggingsfonds. Als een beleggingsfonds in aandelen belegt, kan het dividend ontvangen, aangezien veel beursgenoteerde bedrijven een gedeelte van de winst uitkeren aan hun aandeelhouders. Dat geldt bijvoorbeeld voor meer dan 80% van de aandelen uit de AEX-index. Als een onderneming een moeilijke periode doormaakt, wordt vaak het dividend verlaagd of zelfs geschrapt om bijvoorbeeld schulden af te lossen of om financiële tegenvallers op te vangen. In het slechtste geval kan een bedrijf ook de rente niet meer betalen en gaat het failliet. Beleggingsfondsen kunnen dit soort tegenvallers dankzij de brede spreiding gebruikelijk goed opvangen en een redelijk stabiel dividend blijven uitkeren.

Hoe en wanneer keert een beleggingsfonds dividend uit?

De fondsen van Robeco zullen hun dividendinkomsten standaard herbeleggen door met de opbrengst nieuwe stukken in het fonds te kopen. Beleggers hebben ook de optie om dividend contant uit te laten keren op hun tegenrekening. Nederlandse fondsen keren eenmaal per jaar een dividend uit met in sommige gevallen ook een interimdividend. Beleggingsfondsen die in Luxemburg genoteerd staan keren in de regel vier maal per jaar dividend uit. Op de dividendpagina staat alle informatie omtrent het dividend van de Robeco-beleggingsfondsen.

Moet er belasting betaald worden over het dividend?

Een Nederlands beleggingsfonds is verplicht om 15% dividendbelasting in te houden. De ingehouden dividendbelasting kan worden verrekend met de te betalen inkomsten- of vernnootschapsbelasting.  Klanten van Robeco kunnen de dividenduitkering en de bijbehorende dividendnota terugvinden in het Transactieoverzicht van Mijn Robeco. Alleen van Nederlandse fondsen kan de dividendbelasting worden verrekend; Robeco-fondsen die in Luxemburg zijn gevestigd vallen onder een ander fiscaal regime waarbij dit niet mogelijk is.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten