’Onze focus op groeitrends zoals digitalisering en gezond leven gaat zich uitbetalen’

| Visie

Veel van de verrassingen die 2022 tot een heel naar beursjaar maakten voor Rolinco, zijn te herleiden naar politiek risico. Fondsbeheerders Steef Bergakker en Marco van Lent vertellen hoe dit doorwerkte in de fondsportefeuille en hoe zij zich positioneren in het nieuwe jaar.

  • Share
Rolinco

Op zoek naar een fonds dat Investeert in trends die nu én in de toekomst veel groei beloven?

Koop dit fonds

Hoe kijken jullie terug op 2022?

Bergakker: “Voor Rolinco was politiek risico een factor die er in 2022 uit sprong. Op financiële markten ging door de oorlog in Oekraïne in dat opzicht de meeste aandacht uit naar geopolitiek risico. Maar ook in andere opzichten had de overheid veel invloed op het bedrijfsleven en de beleggingsmarkt. Een voorbeeld is de wijze waarop de Noorse overheid in het najaar een grondstofbelasting aankondigde. Bedrijven met activiteiten in de kustwateren van het land, gaan daarover 40% extra belasting betaalde. Die maatregel zet een enorme rem op de winstgevendheid van zalmkwekers waarin wij met Rolinco belegd waren.”

Van Lent: “Ook in andere sectoren hadden overheden soms grote invloed op de winstgevendheid. Kijk bijvoorbeeld maar naar de energiesector. In verschillende landen worden de hoge winsten die voortvloeien uit de sterk gestegen olie- en aardgasprijzen heel zwaar belast. En in New York heeft de overheid een plafond ingevoerd voor de bezorgkosten van maaltijdbezorgers. Daarnaast is 2022 natuurlijk het jaar waarin groeiaandelen heel hard zijn gedaald. De koersen van veel bedrijven die in 2020 nog de winnaars waren van de pandemie, zijn inmiddels gedaald tot niveaus die lager liggen dan voor de virusuitbraak. Dat komt voornamelijk doordat ze uit de gratie zijn geraakt door de stijgende rente en de omslag in marktsentiment, want de omzet en vaak ook de winst zijn in de tussenliggende fase sterk gegroeid.”

Hoe kijken jullie nu aan tegen de financiële en beleggingsmarkten?

Van Lent: “Als je kijkt naar de economie, zijn de vooruitzichten voor de eerste jaarhelft niet best. Voorlopig lijken veruit de meeste bedrijven daar overigens nog weinig last van te hebben. Het afgelopen kwartaal vertelden veel ondernemingen dat de vraag naar hun producten of diensten goed op peil bleef. Tegelijkertijd hebben bedrijven al voorgesorteerd op moeilijkere tijden door de kosten goed in de hand te houden. Dat was in het derde kwartaal te zien aan een meevallende winstmarge, die ervoor zorgde dat de winsten per saldo hoger uitpakten dan verwacht. De koersdaling op aandelenmarkten in 2022 werd dan ook vooral veroorzaakt doordat de waardering is teruggelopen. Mogelijk gaan winstdalingen ervoor zorgen dat de koersen in de eerste helft van 2023 ook een stapje terug doen.”

Bergakker: “Voor ons ontstaan dan kansen om beter positie te kiezen voor de lange termijn. De ondernemingen waarin wij beleggen, profiteren van de grote trends die schuil gaan achter de grote veranderingen in de wereld. Door verder te kijken dan de koersschommelingen op korte termijn en de focus te leggen op langetermijntrends, heeft Rolinco de afgelopen tien jaar een gemiddeld jaarlijks rendement behaald van gemiddeld meer dan 11%”

Wat mogen beleggers verwachten van Rolinco?

Van Lent: “Rolinco speelt in op vijf grote trends, zoals gezond ouder worden, de digitale wereld en de verbonden onderneming. Die trends zorgen voor grote veranderingen, waardoor er allerlei kansen voor bedrijven ontstaan om de omzet en winstgevendheid relatief snel op te voeren. Een goed voorbeeld is de wijze waarop veel ondernemingen nu investeren in het digitaliseren van allerlei bedrijfsprocessen. Die investeringen hebben een boost gekregen doordat bedrijven door de pandemie gemerkt hebben hoe belangrijk het is om ook zaken te kunnen blijven doen als bijvoorbeeld een groot deel van het personeel niet naar kantoor kan komen. Andere aanjagers achter deze trend zijn de noodzaak om met het oog op een krappe arbeidsmarkt de productiviteit op te schroeven en de wens om toeleveringsketens te verkorten. We zijn ervan overtuigd dat deze trendaanpak ook in de toekomst op de lange termijn een hoger rendement oplevert dan het marktgemiddelde.”

Rolinco in het kort

Rolinco investeert in trends die nu én in de toekomst veel groei beloven, zoals digitalisering en oplossingen voor een gezondere levensstijl. Binnen deze langdurige trends selecteren de fondsbeheerders wereldwijd aandelen van de meest veelbelovende bedrijven. Doordat het fonds investeert in vijf verschillende en onafhankelijke trends, spreid je je risico’s en kansen.

3 Morningstar-sterren
Rendement afgelopen twaalf maanden: -28,77%
Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: 1,51%
Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: 5,99%
Gemiddeld rendement sinds start (19-11-1965): 7,62%

Rendementscijfers per 31 december 2022. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten