“Ook bij een wat hogere inflatie kunnen aandelen goed presteren”

| Visie

De inflatie is vorig jaar snel gestegen. Robeco ONE-fondsbeheerder Ernesto Sanichar houdt er rekening mee dat de inflatie in 2022 minder snel daalt dan waar financiële markten rekening mee houden. Dat hoeft overigens helemaal niet ongunstig uit te pakken voor beleggers.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Wat blijft je het meeste bij van beleggingsjaar 2021?

Sanichar: “De snelheid waarmee de inflatie steeg, maakte vorig jaar veel indruk op me. Ik had niet gedacht dat we 2021 zouden afsluiten met een inflatie die in de Verenigde Staten op bijna 6 procent stond. Als belegger heb ik daar een dubbel gevoel bij.”

“We hadden met de Robeco ONE-fondsen al voorgesorteerd op een hogere inflatie. Het is prettig als je visie uitkomt, maar de verwachte bijbehorende rentestijging is grotendeels uitgebleven. Daar hadden we onze portefeuilles wel op ingericht. Een andere belangrijke strategische keuze heeft zich vorig jaar wel uitbetaald. De relatief grote weging in grondstoffen in de eerste jaarhelft heeft een behoorlijke bijdrage geleverd aan onze mooie rendementen in 2021.”

Welke ontwikkeling binnen jouw beleggingsgebied trekt in 2022 de aandacht?

Sanichar: “De beleggingswereld kijkt vol spanning naar de hoe de Federal Reserve reageert op de snelle stijging van de Amerikaanse inflatie. De Amerikaanse centrale bank is de steunmaatregelen al aan het afbouwen. Het ziet ernaar uit dat de Federal Reserve de officiële rentetarieven in 2022 met enkele stappen gaat verhogen. Dan gaat blijken of de economie in de Verenigde Staten al helemaal op eigen benen kan staan. Daar ziet het volgens ons wel naar uit, maar de oplopende rente gaat mogelijk gepaard met een toenemende beweeglijkheid op de financiële markten.”

“Je ziet dat veel partijen er rekening mee houden dat de inflatie uiteindelijk terugvalt naar het lage niveau van voor de corona-uitbraak. Sommige eenmalige effecten, zoals de problemen in toeleveringsketens, vallen weg. Maar aan de andere kant kunnen veel grondstofprijzen best wat verder oplopen. Al is het maar omdat er heel veel materialen nodig zijn voor de energietransitie.”

“Daar komt bij dat ook de inflatie in de dienstensector als gevolg van stijgende lonen mogelijk wat hoger ligt dan in het verleden. Wij kiezen aan het begin van 2022 dan ook positie voor een inflatie die op de lange termijn wat hoger ligt dan in het verleden. Dat is overigens niet iets waar beleggers zich veel zorgen over moeten maken. De geschiedenis wijst uit dat een inflatie tot ongeveer 4 procent een goed klimaat is voor aandelenmarkten.”

Wanneer is 2022 een geslaagd beleggingsjaar?

Sanichar: “Het is natuurlijk fijn als onze visie uitkomt en dat deze zich vertaalt naar een mooi rendement voor de Robeco ONE-beleggers. Daarnaast zou het mooi zijn als het goede beurssentiment zich in het lopende jaar doorzet. Meer specifiek is het dan een goede ontwikkeling als de situatie in China zich stabiliseert en de overheid in dat land met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt. Dat is ook gunstig voor aandelen uit opkomende landen. Bovendien zou het positief zijn als grote conflicten uitblijven, zoals een escalatie van de oplopende spanning tussen Rusland en Oekraïne of tussen China en Taiwan.”

Robeco ONE in kort

Met Robeco ONE beleg je wereldwijd in een mix van beleggingscategorieën, zoals aandelenfondsen, obligatiefondsen, kas. Er wordt hoofdzakelijk belegd in Robeco-fondsen. Er zijn vier Robeco ONE-varianten, elk met een eigen risico-verdeling en verwacht rendementspercentage.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten