Ook grote vastgoedbeleggers kiezen voor gemak

| Beleggen

Grote pensioenfondsen hebben voldoende geld om zelf kantoren, winkels of ander vastgoed te kopen. Toch doen ze dat vaak liever via een fonds.

  • Share

Een belegging in een huis of een kantoorpand kan een voorspelbare stroom huurinkomsten opleveren. De meeste mensen hebben echter niet voldoende geld om zelf een heel gebouw te kopen. Maar ze kunnen wel gebruik maken van beleggingsfondsen in vastgoed, zoals Robeco Sustainable Property Equities . Fondsbeheerder Folmer Pietersma investeert in beursgenoteerde vastgoedbedrijven, die overal ter wereld kantoren, appartementen of andere gebouwen bezitten. Hij kan bovendien snel inspelen op veelbelovende thema’s, zoals de groeiende vraag naar datacentra, logistieke hotspots en specialistische laboratoria.

Pandje kopen of fondsbeleggen?

Grote pensioenfondsen hebben vaak honderden miljarden euro’s te beleggen. Daarmee kunnen ze overal ter wereld vastgoed kopen. In de praktijk kiezen ze er toch vaak voor om via vastgoedaandelen of -fondsen te beleggen, zodat ze minder omkijken hebben naar hun vastgoedbeleggingen. Bovendien is het makkelijker, goedkoper en sneller om fondsaandelen te verhandelen dan om een heel pand te kopen of te verkopen.

Juist door dat handelsgemak loopt de waarde van beursgenoteerde vastgoedaandelen soms uit de pas met de rest van de vastgoedmarkt. Dat legt Pietersma met een voorbeeld uit: “Als er twee exact dezelfde panden naast elkaar staan, zijn pand A en pand B in principe evenveel waard. Maar als pand A een beursnotering heeft, komt de koers en daarmee de waarde van het pand tot stand door vraag en aanbod van beleggers. Die laten zich wel eens leiden door de stemming op financiële markten.”

Beter in balans met vastgoed

Door de prijsschommelingen kan de prijs van pand A soms flink afwijken van de waarde van het andere pand B. Daarvan wordt de waarde namelijk periodiek – bijvoorbeeld eenmaal per jaar - ingeschat door een accountant. Pietersma: “We hebben onlangs onderzoek gedaan naar de prijsbewegingen van beursgenoteerd vastgoed. Een opvallende uitkomst is dat naarmate je er langer in belegt, het koersverloop steeds verder afwijkt van dat van aandelen en andere risicovolle beleggingen.”

Het argument voor een betere spreiding is naast de stroom huurinkomsten volgens Pietersma de belangrijkste reden waarom veel grote pensioenfondsen een deel van hun vermogen in vastgoed beleggen: “Uit ons onderzoek komt naar voren dat een weging van 5% tot 10% al een spreidingsvoordeel oplevert.”

Ontdek hoe jij met Robeco Sustainable Property Equities kunt beleggen in duurzaam commercieel vastgoed op toplocaties.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten