‘Op de beurs waren de verschillen tussen winnaars en verliezers soms heel groot’

| Visie

De kracht waarmee de bedrijfswinsten herstelden, was een van de verrassingen van beursjaar 2021. In het lopende jaar trekt de digitale transformatie de aandacht, vertellen fondsbeheerders Steef Bergakker en Marco van Lent van Rolinco.

  • Share
Rolinco

Op zoek naar een fonds dat Investeert in trends die nu én in de toekomst veel groei beloven?

Koop dit fonds

Wat blijft jullie het meeste bij van beleggingsjaar 2021?

Bergakker: “Het had het jaar moeten zijn waarin de pandemie onder controle zou komen. Dat is niet gebeurd, maar toch zijn de bedrijfswinsten nog harder gestegen dan de al behoorlijk optimistische verwachtingen. Qua winstgevendheid van het bedrijfsleven was het een absoluut recordjaar.”

Van Lent: “Op de beurs waren de verschillen tussen winnaars en verliezers soms heel groot. Wat mij bij zal blijven, is de strenge regelgeving die China in allerlei sectoren heeft ingevoerd. Van de ene op de andere dag was het bijvoorbeeld nauwelijks meer mogelijk om naschoolse bijlessen op commerciële basis aan te bieden. Aandelen in de Chinese educatiesector zijn hierdoor heel hard gedaald. Hoewel we daar ook last van hadden, kunnen we terugkijken op een goed beleggingsjaar.”

Welke ontwikkeling binnen jullie beleggingsgebied trekt in 2022 de aandacht?

Bergakker: “Dit jaar gaat duidelijk worden dat het oplossen van alle problemen in toeleveringsketens meer moeite kost dan veel mensen denken. Bedrijven zijn hard bezig om aanvoerlijnen in te korten, bijvoorbeeld door nieuwe fabrieken te bouwen die dichter bij de afzetmarkten staan. We zitten in de eerste fase van dat proces. Met Rolinco spelen we daar op in met het thema digitale transformatie. Binnen dat thema gaan we ervan uit dat werknemers in de toekomst een deel van de tijd vanuit huis blijven werken. Daar richten we onze portefeuille ook op in.”

Van Lent: “De digitale transformatie waar meer thuiswerken een voorbeeld van is, wordt beter zichtbaar op de beurs. De omzet van bedrijven die van deze trend profiteren, gaat zich meer voorspelbaar ontwikkelen en de winstmarge kan wat stijgen. Voor deze eigenschappen betalen beleggers graag wat extra en daar spelen wij op in.”

Wanneer is 2022 een geslaagd beleggingsjaar?

Van Lent: “Rolinco belegt in krachtige trends, zoals gezond ouder worden en de groei van de middenklasse in opkomende landen. We meten het succes van onze aanpak dan ook niet af aan wat er in een kalenderjaar gebeurt. Maar het is altijd een opsteker als we in 2022 een mooi rendement halen voor onze klanten.”

Bergakker: “En het zou natuurlijk heel fijn zijn als de pandemie eindelijk onder controle komt.”

Rolinco in het kort

Rolinco investeert in trends die nu én in de toekomst veel groei beloven, zoals digitalisering en oplossingen voor een gezondere levensstijl. Binnen deze langdurige trends selecteren de fondsbeheerders wereldwijd aandelen van de meest veelbelovende bedrijven. Doordat het fonds investeert in drie tot vier verschillende en onafhankelijke trends, spreid je je risico's en kansen.

  • 4 Morningstarsterren
  • Rendement in 2021: 21,87%
  • Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: 26,38%
  • Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: 17,84%
  • Gemiddeld rendement sinds start (19-11-1965): 8,41%

*Rendementen per 31/12/2021. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten