Opgelet belegger: uw brein houdt u voor de gek

Zonder het te weten, loopt u behoorlijk wat rendement mis omdat uw hersens een loopje met u nemen. Beleggers laten zich onbewust leiden door allerlei gedragsvoorkeuren, zoals kuddegedrag. Het vermijden van dit soort valkuilen is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Regels uit de oertijd 

Onbewust zijn in onze hersens allerlei regels opgeslagen, die in de oertijd nodig waren om te overleven. Als iedereen opeens wegrende, was het verstandig om mee te rennen in plaats van om te kijken of er echt een sabeltandtijger op de loer lag. In de beleggingswereld werken deze gedragsvoorkeuren echter in ons nadeel. 

Kuddegedrag 

Een mooi voorbeeld is kuddegedrag. Het voelt een stuk veiliger om een bepaald aandeel te kopen of te verkopen als u weet dat veel andere beleggers dat ook hebben gedaan. Door mee te lopen met de kudde, koopt u bepaalde beleggingen pas als de beurskoersen al sterk zijn gestegen en verkoopt u die als de grootste koersdaling achter de rug is. 

Afkeer van verlies 

De pijn die we voelen als we een belegging met een verlies van 10% verkopen, is dubbel zo groot als het geluksgevoel bij een winst van 10%. Naarmate de koers verder daalt, wordt het steeds moeilijker om een belegging te verkopen. Hierdoor ontstaat het gevaar dat een belegger zijn verliezen veel te ver laat oplopen. Het is dan ook zaak om altijd een analyse te maken van het opwaarts potentieel, zonder dat je daarbij kijkt hoeveel winst of verlies u met de belegging hebt gemaakt 

Omgaan met verkeerde keuzes 

Het is altijd vervelend om toe te geven dat u het niet bij het rechte eind hebt. Daarom is het verleidelijk om nieuwe informatie uit te leggen op een wijze die uw bestaande ideeën bevestigt. Zelfs de beste beleggers nemen regelmatig verkeerde beslissingen. Hoeveel invloed dat heeft op uw rendement, hangt er helemaal vanaf hoe u er vervolgens mee omgaat. In het ideale scenario kunt u uw fout snel inzien en recht zetten. Omdat we de neiging hebben om onbewust op zoek te gaan naar bevestiging van onze denkwijze, is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. 

Ankeren 

Een andere valkuil is het zogeheten ankeren. Onbewust laten beleggers bij het nemen van beleggingsbeslissingen koersen uit het verleden heel zwaar meewegen. Ze kijken bijvoorbeeld naar het rendement van de portefeuille of het rendement van een beursindex sinds de jaarwisseling. In plaats van prestaties te bekijken over een willekeurige periode, kunt u veel beter in kaart brengen hoe de huidige koers zich verhoudt tot de prestaties van een bedrijf of een sector. Het zou zomaar kunnen dat de vooruitzichten van een aandeel dat u na een flinke winststijging wilt verkopen, enorm zijn verbeterd zodat het aandeel zelfs nog aantrekkelijker is dan toen u het kocht of visa versa.  

Valkuilen vermijden 

Er zijn meerdere manieren om de valkuilen van gedragsvoorkeuren te vermijden. In het beleggingsbeleid van Evi van Lanschot houden we vast aan een gestructureerd proces en zijn afspraken hoe we inspelen op de markt vooraf vastgelegd. Zo voorkomen we dat we te lang vasthouden aan onze oorspronkelijke visie terwijl de marktomstandigheden veranderen. Dat is een van de redenen waarom u samen beter belegt dan alleen.  

Meer lezen over beleggen bij Evi? 

Ontdek Evi Beheer  

Ontdek Evi Go  

Wilt u meer weten over beleggen? Maak dan een afspraak met een van onze vermogenscoaches.  

 

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 01-07-2023 en is geen advies. 

Bekijk ons aanbod
18.191.88.249