Past mijn Robeco ONE-variant nog bij me?

| Beleggen

Elke belegger in Robeco ONE heeft ooit een zorgvuldige afweging gemaakt welke variant het beste aansloot bij doelen, beleggingstermijn en risicobereidheid. Omdat je doelen dichterbij komen en je persoonlijke situatie kan veranderen, is het slim om die keuze geregeld tegen het licht te houden.

  • Share

Robeco ONE geeft je de mogelijkheid om te beleggen zonder omkijken naar je portefeuille. Een team professionele fondsbeheerders volgt alle financiële ontwikkelingen op de voet. Zij zorgen ervoor dat de portefeuille in balans blijft en spelen voor je in op kansen in de markt. Er is echter één ding dat je nog wel moet doen: regelmatig controleren of de gekozen Robeco ONE-variant nog steeds goed aansluit bij je doelstellingen, beleggingshorizon, risicobereidheid en je kijk op de wereld.

Doelen en horizon

Beleggen is een manier om vermogen op te bouwen voor toekomstige doelen. Zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een woning, de studie van je kinderen of een aanvulling op je pensioen. Over hoeveel tijd je het vermogen nodig hebt, bepaalt voor een groot deel hoeveel risico je kunt nemen met je beleggingen.

Een vuistregel is dat het met defensieve beleggingsvorm zoals Robeco ONE Defensief, alleen verstandig is om te beleggen als je doel drie jaar of verder in de toekomst ligt. Dan is er een grote kans dat het effect van eventuele koersdalingen weer wordt goedgemaakt. Bij Robeco ONE Neutraal zijn de koersbewegingen gebruikelijk wat groter en geldt een periode minimaal vijf jaar. Voor Robeco ONE Offensief is dat minimaal zeven jaar.

Ook de aard van het doel speelt een rol bij het bepalen van de risicovariant. Stel dat je belegt om over een aantal jaren een grote wereldreis te maken. Dan lig je er misschien niet wakker van als je mogelijk iets langer moet beleggen om je doelbedrag te halen, of als je je plannen iets moet bijstellen. Maar dat ligt natuurlijk anders als je grotendeels belegt voor je eigen pensioen.

Risicobereidheid

Bij de selectie van een geschikte Robeco ONE-variant draait het niet alleen om de vraag hoeveel risico je kunt lopen, maar ook om hoeveel risico je wilt lopen. De ene belegger wordt behoorlijk zenuwachtig van een koersdaling van 10% binnen enkele weken. Een andere belegger haalt daarover de schouders op, omdat hij of zij weet dat tot nu toe elk verlies na verloop van tijd weer werd goed gemaakt.

Wie tijdens de corona-onrust in maart toch even wakker lag van de koersschommelingen, kan ervoor kiezen om over te stappen naar een minder offensief ingestelde variant van Robeco ONE. En wat als je onrustig werd van de koersschommelingen van ONE Defensief? Dan kan het geen kwaad om je af te vragen of beleggen eigenlijk wel iets voor jou is.

Overtuiging

Er zijn ook andere redenen om met een frisse blik naar je beleggingen te kijken, zoals de groeiende aandacht voor duurzaamheid. Veel mensen worden zich meer bewust van de rol die duurzame voeding speelt voor een goede gezondheid. Ook zijn er allerlei innovaties op het gebied van recyclen van grondstoffen en het hergebruiken van producten.

Ben jij overtuigd van het belang van duurzaamheid? Dan maak je met Robeco ONE Duurzaam een goede keuze. Hiermee beleg je in ondernemingen die op allerlei terreinen slimme oplossingen vinden voor duurzame knelpunten. Robeco ONE Duurzaam heeft een gemiddeld risicoprofiel en belegt hoofdzakelijk in duurzame aandelen- en obligatiefondsen van Robeco en RobecoSAM die voldoen aan de hoogste normen voor duurzaam beleggen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten