Wanneer en hoe kan ik mijn pensioen afkopen?

| Pensioen

Het afkopen van een pensioen is alleen onder specifieke omstandigheden mogelijk. Bovendien ligt die keuze niet bij de deelnemer, maar bij het pensioenfonds.

  • Share

Bij het afkopen van een pensioen ontvangt de deelnemer eenmalig een bedrag in plaats van een vaste maandelijkse uitkering na de pensioendatum. De keuze om een pensioen af te kopen kan alleen worden gemaakt door de zogeheten pensioenuitvoerder: het pensioenfonds. Het is alleen mogelijk om kleine pensioenen af te kopen met een uitkering tot EUR 467,89 per jaar (1 januari 2017).

Fiscale gevolgen

U moet met verschillende zaken rekening houden als uw pensioen wordt afgekocht. In plaats van de uitkeringen die u na pensioendatum misloopt, ontvangt u eenmalig een bedrag. De belastingdienst ziet dat als looninkomsten. De eenmalige uitkering komt in fiscaal opzicht bovenop het loon dat u verdiend heeft en valt dus in de hoogste belastingschijf die op u van toepassing is.

Pensioengat opvangen

Een ander gevolg van het afkopen van pensioen is dat de pensioenuitkering lager uitvalt dan bij een maandelijkse uitkering. Dit wordt ook wel een pensioengat genoemd. U kunt ervoor zorgen dat dit pensioengat minder groot wordt als u het bedrag dat u ontvangt wanneer uw pensioen wordt afgekocht opzij zet voor de oude dag.

Geld opzij zetten

Er zijn verschillende manieren om zelf geld opzij te zetten voor een aanvulling op uw pensioen. Een goede optie is om het bedrag dat u heeft ontvangen voor het afkopen van het pensioen op een spaarrekening te storten. Bij de huidige lage spaarrente zal uw vermogen dan echter niet snel groeien. Als uw gewenste pensioendatum nog een behoorlijk eind in de toekomst ligt, u bereid bent risico te lopen met uw vermogen en u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onverwachte uitgaven, kan het een alternatief zijn om te beleggen voor uw pensioen.

Beleggen voor een doel

Voor veel mensen is het een behoorlijke uitdaging om zelf een evenwichtige beleggingsportefeuille op te bouwen die bovendien goed is afgestemd op de verwachte pensioendatum. Hierbij moet behalve op een goede spreiding ook gelet worden op een geleidelijke afbouw van het risico. Daarmee vermindert u het gevaar dat u een groot deel van het opgebouwde vermogen kwijtraakt omdat vlak voor uw pensioendatum de beursomstandigheden tegen zitten.

Zelf zorgen voor aanvullend pensioen

Als uw pensioen wordt afgekocht, ontvangt u eenmalig een vergoeding van uw pensioenfonds in plaats van dat u op uw oude dag een vaste pensioenuitkering ontvangt. Hierdoor ontstaat een pensioengat dat u (deels) kunt dichten door het bedrag dat u ontvangt opzij te zetten voor na uw pensionering. Bent u ook benieuwd hoe u een aanvulling op uw pensioen kunt opbouwen zonder dat u daar veel omkijken naar heeft? Ontdek bij Robeco LIFE wat u nu kunt doen om ervoor te zorgen dat u na uw pensioen voldoende inkomsten heeft.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten