Pensioen opbouwen als zzp’er

| Pensioen

Nadenken over je pensioen staat bij de meeste mensen niet hoog op de agenda. Dat geldt ook voor zzp’ers. Toch is het juist voor zelfstandigen belangrijk om dat wel te doen. Hoe staat het er voor met de pensioenopbouw van zzp’ers?

  • Share

Nederland telt momenteel circa 1,5 miljoen zzp’ers. Al deze zelfstandigen zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van een behoorlijk pensioen. Maar lukt ze dat ook? Uit dit jaar verricht onderzoek door de Rabobank blijkt dat een grote groep zelfstandigen momenteel onvoldoende pensioen opbouwt. Voor 43% van de zzp’ers dreigt daardoor een toekomstig pensioentekort. Overigens geldt dat ook voor werknemers, maar daar ligt het percentage met 31% een stuk lager. Hoe kun je als zzp’er nu zorgen voor een goed pensioen?

Fiscale oudedagsreserve en sparen

Het is in de eerste plaats belangrijk om op tijd te starten met je pensioenopbouw. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat je later voldoende pensioen hebt. Als zzp’er kun je op verschillende manieren pensioen opbouwen. Zo kun je gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). Je kunt dan een deel van je winst opzij zetten. Je betaalt over dat deel pas belasting als je met pensioen gaat. Dat is fiscaal gunstig, want je valt dan waarschijnlijk in een lager belastingtarief. Simpelweg geld opzij zetten op een spaarrekening kan natuurlijk ook.

Eigen huis als pensioenpotje

Relatief veel zzp’ers gebruiken hun eigen huis als pensioenpotje. Het is dan wel zaak dat er overwaarde op je huis zit. Dat is het geval als je hypotheek is afgelost of lager is dan de waarde van je huis. Over die overwaarde kun je echter niet zomaar beschikken. Voor het vrijmaken daarvan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een nieuwe hypotheekconstructie. Je blijft dan in je eigen huis wonen, maar krijgt wel een nieuwe hypotheekschuld. Een andere mogelijkheid is om je huis te verkopen en vervolgens naar een goedkopere woning te verhuizen.

Beleggen

Er zijn nog meer mogelijkheden om pensioenvermogen op te bouwen, waaronder beleggen. Dat kan een aantrekkelijke optie zijn. Beleggen gaat gepaard met risico’s en kosten, maar de rendementen liggen op lange termijn meestal hoger dan bij sparen. Beleggen voor je pensioen kan bij Robeco bijvoorbeeld met Robeco LIFE. Je kiest dan zelf je inleg, je einddatum en een LIFE Cycle fonds dat aansluit bij je beleggingstermijn. Naarmate je gekozen einddatum nadert, wordt het risiconiveau van het fonds geleidelijk verlaagd. Op die manier bouw je als zzp’er in alle rust pensioen op en kun je je aandacht volledig blijven richten op je onderneming.

1Als ruwe vuistregel geldt dat er van een tekort sprake is als het pensioen minder dan 70% van het eerdere inkomen bedraagt.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten