Pensioengat: onbekend maakt onbewust

| Pensioen

De meeste Nederlanders zijn verzekerd van AOW, maar dat is geen vetpot. Dus moeten we zelf voor aanvulling zorgen: pensioen bij de werkgever, een aanvullende pensioenvoorziening (zoals een lijfrente) of door zelf extra vermogen op te bouwen. Begin het nieuwe jaar verstandig en start met het opbouwen van een potje voor later.

  • Share

In 2017 bleek uit een onderzoek van BlackRock* onder 28.000 consumenten wereldwijd, onder wie 1.000 Nederlanders, dat we ons ronduit slecht voorbereiden op de financiële gevolgen van pensionering.

Niets geregeld

Slechts 48% van de ondervraagde Nederlanders bouwt iets op naast de AOW. Dat betekent dat meer dan de helft helemaal niets heeft geregeld. Degenen die wel geld opzij leggen voor de oude dag, reserveren hiervoor gemiddeld 8% van het maandelijks inkomen.

Leven met de dag

Waarom zetten Nederlanders niets opzij voor het pensioen? 42% zegt te weinig te verdienen om wat opzij te kunnen zetten. 23% heeft andere prioriteiten, zoals het aflossen van schulden of het onderhoud van de kinderen. Maar liefst 17% van de Nederlanders zegt met de dag te leven en denkt liever niet aan later.

Inschatting

Wie wil weten hoe zijn financiële plaatje er na zijn pensioen uitziet, kan een bezoekje brengen aan Mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je een inschatting van je AOW en aanvullend pensioen. Bijna driekwart van de Nederlanders kent deze website, maar meer dan de helft (51%, veelal jongeren) heeft nog nooit de moeite genomen om ernaar te kijken. Met name die jongeren laten een kans liggen om tijdig in actie te komen.

Lage rente

De lage rente holt al jaren onze spaarpot uit, maar bijna de helft van de Nederlanders (46%) reageert daar niet op. Een op de vijf consumenten heeft de lage rente aangegrepen om extra af te lossen op de hypotheek of andere schulden. Slechts 3% heeft meer gestort in de pensioenregeling. 9% is extra gaan beleggen. Daarin scoren we vergeleken met de rest van de wereld laag.

Actie

Wie een karige oude dag wil voorkomen, doet er verstandig aan in actie te komen:

  1. Onderzoek tijdig of je een pensioengat hebt. Daarvoor is een blik op mijnpensioenoverzicht.nl vaak al voldoende.
  2. Kom op tijd in actie. Als je pas rond je 45ste start, is het vaak al te laat. Je mist dan namelijk een deel van het rendement-op-rendement effect.
  3. Nederlanders zijn kampioen sparen: maar liefst 80% van ons vermogen staat op een spaarrekening. Maar die spaarpot smelt onder onze ogen weg, omdat de reële rente al enkele jaren negatief is. En als je daar nog de vermogensrendementsheffing bij optelt (of beter: van aftrekt), spaar je niet, maar teer je juist in op je vermogen.

Met Robeco LIFE kun je beleggen voor een aanvulling op je pensioen. Het is een vrije manier van pensioen opbouwen. Je kiest zelf je inleg en einddatum en het bijbehorende Life Cycle fonds, maar je laat het beleggen aan de fondsmanager over. Je kan je inleg altijd aanpassen of stoppen wanneer je wil.

* 5th BlackRock’s Global Investor Pulse survey

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten