Pensioengat: op tijd dichten!

| Pensioen

De beste manier om een pensioengat te dichten is door zo snel mogelijk te beginnen om regelmatig wat geld opzij te zetten voor een aanvullende pensioenvoorziening.

  • Share

Er wordt vaak gesproken van een pensioengat wanneer uw totale inkomsten uit AOW, werkgeverspensioen en/of het in eigen beheer opgebouwde pensioen lager liggen dan 70% van het laatstverdiende loon. Een goede manier om in kaart te brengen hoe de inkomsten er na uw pensioendatum uitzien is door op mijnpensioenoverzicht.nl te kijken wat u heeft opgebouwd bij de Sociale Verzekeringsbank en pensioenfondsen. Daarin zijn niet de inkomsten meegenomen uit pensioenvermogen dat u in eigen beheer opbouwt. Bij twijfel over uw persoonlijke situatie is het verstandig om contact op te nemen met uw pensioenadviseur of uw pensioenfonds.

Eindloon inschatten of jaarruimte berekenen

Als uw pensioendatum nog ver in de toekomst ligt, is het heel lastig om te voorspellen hoe hoog uw laatstverdiende loon zal zijn. Dat maakt het onmogelijk om te berekenen hoe groot het pensioengat precies is. U kunt een schatting maken door het huidige inkomen te vergelijken met de hoogte van de toekomstige AOW-uitkering en toekomstige pensioenaanspraken. Een alternatieve – en vaak makkelijkere – methode is het berekenen van het fiscale pensioentekort. Door het daadwerkelijke opgebouwde pensioen te vergelijken met het bedrag dat u belastingvrij had mogen opbouwen, kunt u kijken of er in een bepaald jaar een pensioengat is ontstaan of toegenomen. Dit verschil wordt de jaarruimte genoemd en deze kan berekend worden op de website van de belastingdienst.

Geld opzij zetten

Er zijn verschillende manieren waarop u zelf geld opzij kunt zetten om een pensioengat (deels) te dichten. Een optie is geld op een spaarrekening zetten, maar bij de huidige lage spaarrente zal uw vermogen dan niet snel groeien. Als uw gewenste pensioendatum nog een behoorlijk eind in de toekomst ligt, u bereid bent risico te lopen met uw vermogen en u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onverwachte uitgaven, kan het een alternatief zijn om te beleggen voor uw pensioen. Bij beleggen kunt u echter ook geld verliezen en betaalt u kosten die u bij sparen niet maakt.

Beleggen voor een doel

Stel dat u besluit te beleggen. Voor veel mensen is het een behoorlijke uitdaging om zelf een evenwichtige beleggingsportefeuille op te bouwen, die bovendien goed is afgestemd op de verwachte pensioendatum. Hierbij moet behalve op een goede spreiding ook gelet worden op een geleidelijke afbouw van het risico. Daarmee vermindert u het gevaar dat u een groot deel van het opgebouwde vermogen kwijtraakt omdat vlak voor uw pensioendatum de beursomstandigheden tegen zitten.

Het dichten van uw pensioengat

Door zelf vermogen op te bouwen voor de oude dag kunt u het effect van een pensioengat (deels) opvangen. Bent u ook benieuwd hoe u een potje voor uw pensioen opbouwt zonder dat u daar veel omkijken naar heeft? Bekijk dan de pensioenoplossingen van Robeco.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten