Populariteit beleggen neemt sterk toe

| Beleggen

De extreem lage spaarrente maakt het aantrekkelijk om op zoek te gaan naar een hoger rendement, zoals bij beleggen. Het is dan wel zaak om eerst de verschillen tussen sparen en beleggen goed op een rijtje te zetten.

  • Share

De spaarrente is bij de grote Nederlandse banken gedaald tot 0,05%. Vijf jaar geleden was dat nog bijna 3%. Het meest voor de hand liggende alternatief voor wie zijn geld wat sneller wil laten groeien is beleggen. Voor spaarders is dat een grote stap. Een van de grootste verschillen is dat je geld bij beleggen minder waard kan worden: je loopt risico met je vermogen. Je moet dan ook alleen gaan beleggen als je bereid bent om risico te lopen en je moet alleen beleggen met geld dat je voor lange tijd kunt missen. Houd ook, naast je beleggingen, altijd een buffer aan voor onverwachte uitgaven.

Beleggen voor lange termijn

Een kenmerk van beleggen is dat je risico loopt, maar dat je wel uitzicht kan krijgen op een rendement dat op de lange termijn mogelijk hoger ligt dan de spaarrente. Ook al brengt beleggen kosten met zich mee die je als spaarder niet hoeft te betalen.

Beleggen is een middel om vermogen op te bouwen voor doelen die verder in de toekomst liggen, zoals een aanvulling op je pensioen of de studie van je (klein)kinderen. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat je zowel in goede als slechte tijden vasthoudt aan je beleggingsstrategie en dus niet verkoopt op het moment dat de markten even tegenzitten.

Sparen, beleggen of allebei?

De keuze tussen sparen en beleggen is een stuk minder zwart-wit dan je op basis van de onderlinge verschillen zou denken. Je kunt sparen en beleggen ook heel goed combineren. Als je het interessant vindt om te gaan beleggen zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen door periodiek een klein bedrag te investeren; net zoals veel mensen elke maand automatisch wat geld naar een spaarrekening overmaken. Bij Robeco is het al mogelijk om vanaf EUR 50 per maand te starten met periodiek beleggen. Op deze manier kun je op de lange termijn wat vermogen opbouwen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je op het hoogtepunt van de markt instapt.

*Bron: Kantar TNS.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten