
Portefeuille in balans: vermijd deze dure missers
| BeleggenHet samenstellen van een evenwichtige portefeuille is een hele opgave, maar het onderhouden daarvan is misschien nog wel lastiger. Wie de gevaarlijkste beleggingsvalkuilen weet te vermijden, is al een heel eind op weg.
- Het is verstandig om regelmatig te kijken of je portefeuille nog in lijn ligt met je doelen
- Laat je bij het bijstellen niet beïnvloeden door recente gebeurtenissen of emoties
- Als je je vermogen binnenkort nodig hebt, is het verstandig om minder risico te nemen
Kijk naar de komende jaren; niet naar de afgelopen weken
Het is heel verleidelijk om aan de hand van recente gebeurtenissen de wegingen in de portefeuille bij te stellen. In de financiële wereld heet dit de ‘recency bias’. Als verschillende technologiebedrijven net heel goede winstcijfers hebben gepubliceerd, voelt het voor veel mensen goed aan om (meer) in deze sector te beleggen. Het is immers wel duidelijk dat de technologiebedrijven de wind in de rug hebben. Aan de andere kant is het makkelijk om de positie in obligaties na enkele teleurstellende maanden af te bouwen. Het gevaar is dat je zo in zaken belegt op het moment dat net het hoogtepunt van een hype is bereikt, of verkoopt terwijl het ergste achter de rug is. Het is veel verstandiger om je portefeuille bij te stellen aan de hand van je risicotolerantie en doelstellingen op lange termijn, in plaats van de nieuwsstroom van de afgelopen weken.
Pas op voor hoogtevrees of hebzucht
Net zoals het onverstandig is om mee te liften op een beurshype, is het ook geen goed idee om je te laten leiden door je onderbuikgevoel bij het uitstippelen van je portefeuillekoers. Het is niet vreemd als je na een flinke koersstijging liever het zekere voor het onzekere kiest. Dat is simpelweg onderdeel van de menselijke natuur: een Amerikaanse psycholoog heeft onderzocht dat de pijn van verlies ongeveer tweemaal zo groot is als de vreugde van winst. Het is echter onmogelijk om de aandelenmarkt te timen en precies op het goede moment beleggingen te kopen of te verkopen. Het is dan ook zaak om je telkens af te vragen of je een beslissing niet baseert op emoties zoals hoogtevrees of hebzucht.
Verlies je doel niet uit het oog
Bij het in balans brengen van de portefeuille komt meer kijken dan het simpelweg terugzetten van de posities op de oorspronkelijke weging. Het is verstandig om te kijken of je financiële doelen en risicobereidheid nog hetzelfde zijn, hoeveel vermogen je nog nodig hebt om je doelen te bereiken en hoeveel tijd er resteert om dat te doen. Als je je geld al over enkele jaren nodig hebt of als je al (bijna) voldoende vermogen hebt opgebouwd voor je doel, kan het geen kwaad om wat minder risico te nemen met je beleggingen. Zo voorkom je dat je vermogen door een beurscorrectie flink afneemt, waarna je onvoldoende tijd hebt om het herstel af te wachten dat zich vroeg of laat aandient.
Lees meer over dit onderwerp:
Kijk bij beleggen naar de grote lijnen
Beleggingshorizon altijd in het vizier
Beleggingsvisie september 2018