Prinsjesdag 2019: bijna iedereen profiteert van mooie groei

| Visie

Bijna alle Nederlanders lijken volgend jaar mee te profiteren van de economische groei. Eigenlijk heeft het kabinet zelfs de kans om nog meer te investeren in de toekomst.

  • Share

  • De Nederlandse economie stevent in 2019 af op een economische groei van 2,6%
  • Door lastenverzwaringen van het kabinet merken veel mensen daar niet veel van
  • De lage staatsschuld en het betalingsbalansoverschot bieden ruimte voor extra investeringen
Het gaat de Nederlandse economie voor de wind, blijkt uit de miljoenennota die minister van Financiën Wopke Hoekstra op Prinsjesdag presenteerde. Het kabinet rekent op een economische groei van 2,6%. Daarmee belooft 2019 het zesde groeijaar op rij te worden. De werkloosheid van minder dan 4% lijkt nog verder terug te lopen en de meeste Nederlanders gaan er volgens de regeringsplannen op vooruit.

Ruimte voor extra uitgaven

De toekomst ziet er zonnig uit, maar volgens Robeco hoofdeconoom Léon Cornelissen had er mogelijk nog wat meer in het vat gezeten: “De gemiddelde koopkrachtverbetering komt uit op ongeveer 1,5%. Daar zullen de meeste mensen niet heel warm van worden. De staatsschuld komt naar verwachting op iets meer dan 50% uit. Er is bovendien een flink overschot op de betalingsbalans. Daarmee is er meer dan voldoende ruimte om de consumptie aan te wakkeren of om de uitgaven aan infrastructuur op te schroeven.”

Locomotief van Europa

Een voordeel hiervan is dat via het verhogen van de investeringen, economieën van andere Europese landen ook een duwtje in de rug kunnen krijgen. “Nederland en Duitsland vormen de economische locomotief van Europa”, vertelt Cornelissen: “Die locomotief zou nu een flink stuk harder kunnen rijden. In plaats van de vaart op te voeren, kijkt het kabinet echter voornamelijk naar de risico’s. Er wordt opnieuw ingezet op lastenverzwaring. Dat gebeurt onder meer via het verhogen van de btw en de zorgpremie. Hoewel 2019 economisch een mooi jaar belooft te worden, oogt de begroting in mijn ogen toch een beetje als een gemiste kans.”

Maandelijks meer te besteden in 2019?

Als we de troonrede mogen geloven stijgt de maandelijkse koopkracht voor bijna alle werkenden en gepensioneerden. Ga jij erop voor- of achteruit? Als je straks maandelijks iets overhoudt en/of in de verdere toekomst verwacht tekort te komen, is dit een goede reden om te starten met Maandbeleggen. Daarbij is het natuurlijk wel zaak om je ervan te verzekeren dat je voldoende financiële buffer hebt, bereid bent om risico te nemen en alleen belegt met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten