Regelgevers houden Big Tech in het vizier

| Visie

Grote Amerikaanse technologiebedrijven trekken dit jaar met snel stijgende koersen de aandacht. Richard Speetjens, co-beheerder van Robeco Global Consumer Trends, vertelt dat strenger toezicht en de verkiezingszege van Joe Biden niet de grootste groeigevaren zijn voor deze bedrijven.

  • Share

Grote technologiebedrijven zoals Google-moederbedrijf Alphabet, Amazon, Facebook en Microsoft behoren op de aandelenmarkt voorlopig tot de winnaars van beursjaar 2020. Een belangrijke reden hiervoor is dat de trend dat ons leven zich voor een steeds groter deel in de digitale wereld afspeelt, door de pandemie in een stroomversnelling is gekomen.

Veel mensen werken vanuit huis en doen hun inkopen online, in plaats van dat ze zelf langs de winkel gaan. Door de groeiende invloed van de technologiesector, ligt deze echter onder het vergrootglas van toezichthouders, terwijl ook de aankomende Amerikaanse president Joe Biden plannen heeft om strengere regels op te stellen voor de techreuzen.

Dominante positie

In de Verenigde Staten is het Ministerie van Justitie eind oktober een antitrustzaak gestart tegen Alphabet. Speetjens: “Het is niets nieuws dat overheden zich zorgen maken over de dominante positie van de techreuzen.”

“De afgelopen jaren zijn er al meerdere rechtszaken gevoerd. Soms hebben bedrijven ook de dienstverlening iets aangepast om het concurrentiespeelveld iets eerlijker te maken, of om de privacy van gebruikers beter te beschermen en de verspreiding van misleidende berichten tegen te gaan.”

Voorbij de ruis kijken

In sommige gevallen leiden die aanpassingen er zelfs toe dat de marktpositie nog sterker wordt. Speetjens: “Alphabet en Facebook hebben de afgelopen jaren duizenden mensen aangenomen, zodat ze snel kunnen ingrijpen wanneer er verkeerde of kwetsende berichten op hun platformen geplaatst worden.”

“Kleinere concurrenten hebben vaak niet de middelen om hun personeelsbestand zo snel te laten groeien. Ook de komende jaren zal de discussie over het toezicht op de techreuzen regelmatig in het nieuws komen. Als beleggers proberen we ons niet te veel door deze ruis te laten afleiden.”

Robeco Global Consumer Trends

Lift mee op de kracht van sterke merken en profiteer van langdurige trends op de consumentenmarkt.

Koop dit fonds

Wat doet Biden met Big Tech?

Ook de verkiezingszege van Biden is in de ogen van Speetjens geen aanleiding om anders tegen de sector aan te kijken: “Tijdens zijn campagne heeft Biden aangekondigd dat hij wil optreden tegen de macht van de techreuzen.”

“Maar je moet niet vergeten dat president Donald Trump ook al regelmatig overhoop lag met deze bedrijven. Bovendien zijn de mogelijkheden van Biden om de sector aan te pakken naar verwachting niet heel groot. Zoals het er nu naar uitziet, halen de Democraten geen meerderheid in de Senaat, waardoor het lastig is voor Biden om ingrijpende wetswijzigingen door te voeren.”

Gedragsverandering blijft hangen

Hoe 2021 er voor technologiebedrijven uitziet, wordt vooral bepaald door wat er gebeurt als Covid-19 onder controle komt. Speetjens: “Door de virusuitbraak zijn veel marktsegmenten razendsnel gegroeid, zoals online winkelen, digitaal betalen en technologie voor thuiswerken. De omzetgroei die voor de komende drie tot vijf jaar werd verwacht, kwam nu binnen ongeveer zes maanden.”

“De grote vraag is of mensen straks teruggaan naar hun oude patroon, of dat ze gebruik blijven maken van de nieuwe mogelijkheden. Volgens sommige studies gaan er ongeveer 100 dagen overheen voordat mensen hun gedrag aanpassen. Het zou dan ook zomaar kunnen dat de technologiebedrijven in 2021 verder doorgroeien, maar dan wel in een wat lager tempo dan in het lopende jaar.”

“Wij hebben de positie in de grote techbedrijven de afgelopen tijd al wat teruggeschroefd, omdat we in andere marktsegmenten zoals huisdierverzorging en gezond leven betere beleggingskansen zien. Als er aanwijzingen komen dat het groeitempo snel afkoelt, passen we onze portefeuille daar meteen op aan.”

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten