
Revolutie in bankenland: klanten zijn de grote winnaars
| BeleggenDoor samen te werken met fintech-bedrijven krijgen banken en beleggingsmaatschappijen de kans om mee te gaan in de snelle ontwikkelingen binnen de financiële sector. Wie het niet lukt om het leven van klanten makkelijker te maken, mist de boot.
Het staat nu al vast wie waarschijnlijk de winnaar wordt van de slag die zich momenteel afspeelt in de banksector, vertelt Jeroen van Oerle, co beheerder van Robeco FinTech “De handige betaal-apps en andere digitale toepassingen die je nu ziet opkomen, zijn nog maar het begin. Het gemak voor klanten gaat alleen maar toenemen. Financieel dienstverleners worden steeds beter in het verzamelen en analyseren van gegevens. Hierdoor kennen ze je veel beter, zodat het bijvoorbeeld niet meer nodig is om allerlei formulieren in te vullen. Een ander voordeel is dat je steeds meer benaderd gaat worden met diensten die heel gericht op jouw situatie zijn toegesneden.”
Banken en fintech hebben elkaar nodig
Traditionele banken zetten sterk in op het verbeteren van de dienstverlening, maar vaak kunnen deze partijen het niet alleen. Van Oerle: “Banken hebben vaak niet de technologische specialisten in huis om voor de ontwikkeling van nieuwe software en elektronische toepassingen. Voor die kennis moeten ze een beroep doen op fintech-bedrijven. Dit zijn jonge bedrijven die opereren op het snijvlak van de technologie- en financiële wereld. Deze nieuwkomers missen de schaalgrootte om een eigen klantenbestand op te bouwen. Daarvoor zijn enorme investeringen nodig. Fintech-bedrijven zijn voorlopig aangewezen op bestaande banken als ze een grote klantengroep willen bereiken.”
Sterke merken
Grote technologieconcerns hebben daarvoor wel de middelen, merkt van Oerle op: “Partijen zoals Facebook en Snap hebben miljoenen gebruikers. Veel jongeren maken dagelijks gebruik van de diensten van deze bedrijven. Het is dan ook niet vreemd dat ze er een betere band mee hebben dan met een traditionele bank, van wie sommigen alleen maar eenmaal per maand een bericht krijgen dat ze te veel rood staan. Technologiebedrijven bieden soms onder hun eigen naam financiële diensten van andere partijen aan. Dat kan je vergelijken met huismerkproducten in de supermarkt, die ook niet door het winkelbedrijf zelf worden gemaakt. Voor producenten ligt de winstmarge van deze producten veel lager dan wanneer ze onder een eigen, sterke merknaam worden verkocht.”
Beleggingskansen
Voor de banksector heeft Van Oerle een belangrijk advies: “Zorg ervoor dat je klanten zo goed mogelijk aan je weet te binden, want anders doet een andere partij dat. Dat is voor veel banken echter makkelijker gezegd dan gedaan. De technologische infrastructuur van sommige grote banken dateert nog uit de jaren 80. Die broodnodige inhaalslag kost veel geld en tijd. Door alle veranderingen binnen de banksector ontstaan allerlei nieuwe beleggingskansen, waar wij met ons fonds op inspelen.”
Beleg ook in de digitalisering van de financiële sector.