Risico kan beloond worden: beleggingsvooruitzichten 2021-2025

| Visie

De komende jaren blijven de rendementen van spaargeld en obligaties onder druk staan door de lage rente, schrijft Robeco in de Beleggingsvooruitzichten 2021-2025. Het verwachte rendement voor aandelen ligt aanzienlijk hoger, als beloning voor het grotere risico.

  • Share

De aanloop naar de jaarwisseling biedt niet alleen een goede gelegenheid om terug te blikken op 2020, maar vooral ook de kans om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. De meeste mensen beleggen voor een periode die langer is dan twaalf maanden. Daarom brengt Robeco elk jaar in kaart wat er de komende vijf jaar verwacht mag worden qua beleggingsrendementen. Een belangrijk thema in deze vooruitblik, is dat het de moeite kan lonen om risico te blijven nemen.

Rente blijft laag

Uiteraard wordt de huidige vooruitblik sterk beïnvloed door de Covid-19-pandemie. De virusuitbraak veroorzaakte eerder dit jaar een diepe wereldwijde recessie. Als reactie daarop, hebben centrale banken de rente flink verlaagd. Het ziet ernaar uit dat die rente nog lange tijd heel laag blijft. Robeco verwacht dan ook dat spaarders de komende jaren niet hoeven te hopen op een hogere spaarrente.

De spaarrente voor veel consumenten komt voorlopig niet onder de 0% terecht, maar particuliere en zakelijke rekeninghouders met een groot vermogen betalen vanaf een bepaalde grens nu al een boeterente. Daar komt naar verwachting voorlopig geen verandering in. Volgens Robeco moeten professionele partijen rekening houden met een negatieve spaarrente van -0,5% voor de periode tot 2025.

Obligatiemarkten: beleid centrale banken laat zich voelen

Het beleid van centrale banken heeft ook een grote impact op de obligatiemarkten. In onder meer de Verenigde Staten, Europa en Japan kopen centrale banken grote pakketten staatsleningen en andere beleggingen op. Bij dat laatste gaat het onder meer om bedrijfsleningen en soms zelfs ook aandelen. De centrale banken willen beleggers zo verleiden om wat meer risico te nemen, door aandelen of bedrijfsobligaties te kopen in plaats van staatsobligaties. Bedrijven krijgen op die manier makkelijker toegang tot kapitaal. Dat is gunstig voor de economische groei.

De keerzijde van het beleid van centrale banken is dat het verwachte directe rendement op staatsobligaties negatief is. Voor de komende vijf jaar houdt Robeco rekening met een rendement van -1,75% voor Europese staatobligaties en -0,25% voor Amerikaanse. Het verwachte rendement voor bedrijfsobligaties met een goede kredietwaardigheid ligt iets hoger: 0,25% in Europa en 1% in de Verenigde Staten.

Aandelenmarkten: risico en rendement

De verwachting voor de aandelenmarkten steekt gunstig af tegen die voor obligaties. Voor beleggers in ontwikkelde landen kan het rendement de komende vijf jaar naar verwachting uitkomen op gemiddeld 4,75%. In opkomende landen ligt dat percentage zelfs op 6,75%. Beleggers moeten goed beseffen dat die hoge rendementen een beloning zijn voor het risico dat ze lopen, wat niets nieuws is.

De wereldwijde aandelenindex MSCI AC World Index stond per 1 oktober in euro’s uitgedrukt 5% hoger dan een jaar geleden. Maar in de tussentijd is deze index door de Covid-19-crisis tijdelijk heel ver gedaald. Dankzij ruim 90 jaar ervaring met beleggen, weten we bij Robeco dat er ook tijdens een crisis vaak goede beleggingskansen te vinden zijn en dat er na een koersdaling vroeg of laat altijd weer een herstel volgt.

Meer lezen over de economische verwachtingen? Bekijk de Market Update

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten