Robeco: 90 jaar en klaar voor de toekomst

| Beleggen

Een leeftijd van 90 jaar is zonder meer respectabel te noemen, ook voor een beleggingsfonds. Dankzij zijn onderzoekende karakter en zijn vermogen om met de tijd mee te gaan, is het fonds Robeco Sustainable Global Stars - dat in het verleden Robeco heette - echter helemaal klaar voor de toekomst.

  • Share

De wereld zag er totaal anders uit toen Robeco in 1929 werd opgericht. Nederland telde minder dan 70.000 auto’s en een bouwvakker of gemeenteambtenaar verdiende ongeveer 150 gulden per maand. Tegenwoordig zijn er ruim 100 keer zoveel auto’s op de weg, terwijl het modale inkomen ruim 40 keer hoger ligt dan 90 jaar geleden. Een belegging van omgerekend €1.000 in het Robeco-fonds zou zijn uitgegroeid tot meer dan €1 miljoen: ruim 1.000 keer zoveel. Dat ging overigens wel met ups en downs: beleggen brengt risico’s met zich me en het resultaat kan in de toekomst ook hoger of lager uitpakken dan rendementen uit het verleden.

Wat is er anders?

Robeco was 90 jaar geleden het eerste beleggingsfonds van Nederland. Sindsdien is het beleggingsbeleid geleidelijk bijgesteld aan de hand van nieuwe inzichten. Niet voor niets was een van de bekendste uitspraken van Wim Rauwenhoff - de eerste directeur van Robeco - dat iedere beleggingsstrategie gebaseerd moet zijn op onderzoek. Het gevolg van het onderzoekende karakter is dat Robeco zich behalve door zijn rijke geschiedenis, ook onderscheidt door een uitgesproken beleggingsfilosofie.

Langs de meetlat

Waar Robeco in de beginfase belegde in honderden bedrijven, kiezen fondsbeheerders Jan Keuppens en Michiel Plakman nu voor een kleine groep van 30 à 40 aandelen met een sterk bedrijfsmodel en goede vooruitzichten. Dat is een groot verschil met veel andere fondsen en beursindices, die soms bestaan uit honderden of zelfs duizenden aandelen. Door te kiezen voor een overzichtelijk aantal bedrijven die er op basis van gedegen onderzoek van het analistenteam van Robeco écht bovenuit steken, vaart het fonds ook in de huidige tijd een eigen koers om het verschil te maken.

Duurzame inzichten

Bij het analyseren van aandelen kijken de fondsbeheerders onder meer of een onderneming een duurzame bedrijfsvoering heeft. Dat is een goed voorbeeld van hoe nieuwe inzichten vertaald worden naar het beleggingsbeleid. Duurzame factoren krijgen namelijk steeds meer invloed op de bedrijfsprestaties. Een onderneming die zuiniger omspringt met energie of bepaalde grondstoffen dan concurrenten, heeft een streepje voor als de energie- of grondstofprijzen stijgen. Door te beleggen in dit soort bedrijven, zet het fonds bovendien duurzame veranderingen in gang. Ook gaan de fondsbeheerders de discussie aan met ondernemingen over manieren om een meer duurzame koers te varen.

Op weg naar 2109

Het verleden bewijst dat Robeco in een veranderende wereld heel goed met zijn tijd meegaat. Terwijl een auto uit 1929 nu een oldtimer is die staat opgeslagen in een loods of museum, loopt Robeco Sustainable Global Stars nog altijd voorop in de fondsenwereld. Zowel over de afgelopen 3, 5 als 10 jaar ligt het rendement volgens fondsonderzoeker Morningstar hoger dan dat van de index en het gemiddelde van de categorie wereldwijd beleggende fondsen. Dankzij het vermogen om mee te gaan met zijn tijd, ziet de toekomst voor het fonds er minstens net zo goed uit als 90 jaar geleden.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten