Robeco belegt niet langer in de tabaksindustrie

| Duurzaam

Robeco heeft een belangrijke stap gezet: het belegt niet langer in aandelen uit de tabaksindustrie. Tabak werd al veel eerder uitgesloten in het speciale assortiment duurzame beleggingsfondsen van Robeco en nu geldt die regel voor alle Robeco-fondsen.

  • Share

De publieke protesten tegen de tabaksindustrie hebben de laatste tijd een grote vlucht genomen en tabak wordt steeds meer gezien als ongezond en sociaal onacceptabel. Steeds meer belangrijke vermogensbeheerders, pensioenfondsen en banken willen niet meer beleggen in tabak en onlangs hebben verschillende gezondheidsorganisaties in Nederlands zelfs aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie.

Actief aandeelhouderschap en ESG-informatie

Robeco is al sinds eind vorige eeuw een van de ‘pioniers’ op het gebied van duurzaam beleggen, onder andere door actief aandeelhouderschap en door ESG (Environmental, Social & Governance)-informatie te gebruiken bij de selectie van bedrijven waarin belegd wordt. Daarnaast biedt Robeco verschillende specialistische beleggingsfondsen op het gebied van water, gezondheid, duurzame energie en duurzame materialen. We zien duurzaamheid als een middel om op lange termijn markten, landen en bedrijven tot ander gedrag te brengen, waarbij zorgvuldig wordt omgegaan met mensen en schaarse middelen.

Vervolgstap

De steeds luider en breder geventileerde zorgen over de risico’s van het gebruik van tabak hebben tot een vervolgstap geleid. Robeco belegt niet langer in beursgenoteerde bedrijven die betrokken zijn bij de productie van tabak of van belangrijke bestanddelen van sigaretten. We verwachten dat er aan het eind van het derde kwartaal van 2018 geen tabaksaandelen meer in beleggingsfondsen van Robeco aanwezig zijn.

Alternatieven

Robeco heeft de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan naar alternatieven voor tabaksaandelen. Een paradoxaal kenmerk van deze aandelen is namelijk dat ze juist goed renderen. Robeco heeft ontdekt welke kenmerken zorgen voor de goede rendementen, bijvoorbeeld weinig kosten maken voor research en ontwikkeling. Dit blijkt ook bij totaal andere aandelen aanwezig te zijn. Tabaksaandelen kunnen zo betrekkelijk eenvoudig vervangen worden door aandelen met dezelfde specifieke kenmerken, zonder dat het profiel van een beleggingsfonds verandert.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten