Robeco ONE behaalt goed resultaat in uitdagend beursjaar

| Beleggen

Op het moment van schrijven hebben de drie portefeuilles van Robeco ONE (Defensief, Neutraal en Offensief) circa 4% rendement behaald in 2016. Daar is de fondsmanager best trots op, want dat betekent dat ze de juiste keuzes hebben gemaakt.

  • Share

De Robeco ONE-portefeuilles zijn dit jaar op weg om een goed rendement te behalen. Hierbij geldt dat de waarde kan fluctueren en bieden de behaalde rendementen natuurlijk geen garantie voor wat er in de toekomst kan gebeuren. Hoewel het jaar met de nodige onrust op de beurzen begon, stabiliseerden de aandelenmarkten na maart. Het ruime beleid van de Europese Centrale Bank zorgde ervoor dat de rentes nog verder daalden. Europese obligaties behaalden daardoor zelfs een hoger rendement dan aandelen.

Goed gespreid

Robeco ONE biedt de mogelijkheid te beleggen in portefeuilles waarin de risico’s goed gespreid worden. Fondsmanager Jeroen Blokland: "De spreiding over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen. De Robeco ONE-portefeuilles hebben dit jaar bijvoorbeeld een hoger rendement behaald dan een portefeuille van alleen aandelen zoals de MSCI World Index en dat met een lager risico."

Juiste keuzes

“Dat komt ook omdat we juiste keuzes hebben gemaakt. Dit jaar hebben we eerst geprofiteerd van onze veel hoger dan gemiddelde weging in high yield obligaties. Deze positie hebben we in de loop van het jaar afgebouwd omdat de risico’s steeds verder opliepen. Voor het Brexit-referendum hebben we de kans dat er daadwerkelijk een Brexit zou komen vrij hoog ingeschat en hierop ingespeeld door een positie in te nemen in het Britse pond zodat we winst zouden maken bij een Brexit, wat goed uitpakte."

Lange termijn

"Ook op de langere termijn liggen de rendementen van Robeco ONE in de buurt van wat je mag verwachten van deze portefeuilles", aldus Blokland. "In bepaalde perioden kan het onrustig zijn op de aandelenmarkten en staat het rendement tijdelijk onder druk."

Kijken naar de AEX?

Menig Nederlandse belegger kijkt wellicht met name naar de AEX-index. Hoe pakte dat dit jaar uit? Blokland: "In tijden van onrust op de aandelenbeurs dalen de Robeco ONE portefeuilles in de regel vanwege de goede spreiding minder hard, zoals begin dit jaar. De AEX-index daalde in de eerste twee weken van februari vanwege de dalende olieprijs met ruim 6%. Robeco ONE Defensief daalde slechts 2%, terwijl de offensieve portefeuille met daarin veel aandelen 3,4% daalde."

Niet steeds jagen op het allerhoogste rendement

"Daar staat inderdaad wel tegenover dat als de aandelenbeurs het langere tijd goed doet, de Robeco ONE-portefeuilles vanwege de bredere spreiding een minder hoog rendement behalen dan een 100% aandelenindex zoals de AEX. Op langere termijn is het echter voor het rendement beter om verliezen te beperken dan steeds te jagen op het allerhoogste rendement.” Waarop Blokland afsluit: "Over de tot nu toe in 2016 door Robeco ONE behaalde rendementen zijn we tevreden. En met de nog steeds dalende rente zien we dat klanten Robeco ONE een mooi alternatief vinden voor sparen.” Hierbij geldt dat beleggen meer kosten en risico’s met zich meebrengt dan sparen. Je kunt een deel van de inleg verliezen. Daar staat tegenover dat je met beleggen kans maakt op een hoger rendement dan sparen.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten