Robeco ONE Defensief: het voordeel van een hogere rente

| Visie

De rente op obligatiemarkten ligt een stuk hoger dan een jaar geleden. Hierdoor voegen obligaties ook qua rendement weer echt wat toe aan een goed gespreide portefeuille. Robeco ONE Defensief  kan daarvan profiteren.

  • Share

Op obligatiemarkten zitten er twee kanten aan de felle rentestijging van de afgelopen kwartalen. De aandacht gaat vooral uit naar de dalende koersen, die zoals gebruikelijk in tegengestelde richting bewegen van de oplopende rente. Die koersdaling deed in 2022 veel pijn bij obligatiebeleggers. Aan de andere kant is de rentevergoeding die obligatiebeleggers nu kunnen ontvangen, veel hoger dan het in lange tijd is geweest. Begin 2022 stond de rente van Amerikaanse 10 jaars-staatsobligaties bijvoorbeeld op minder dan 1%. De afgelopen maanden kwam dat percentage echter verschillende keren boven de 4% uit. Het is meer dan tien jaar geleden dat de rente in de Verenigde Staten dit niveau bereikte.

Goede beloning voor wat meer risico

In andere segmenten van de obligatiemarkt ligt die rentevergoeding zelfs nog hoger. Als voorbeeld noemt Arnout van Rijn – medefondsbeheerder van Robeco ONE – high yield-obligaties. Van Rijn: “De rentevergoeding van dit soort obligaties ligt momenteel op 8% à 9%. Dat is in onze ogen een goede beloning voor het hogere risico van high yield-obligaties. Veel bedrijven die deze obligaties hebben uitgegeven, staan er financieel  goed voor. Ze komen niet meteen in de problemen als de economie wat minder goed draait. Vanuit spreiding is het verstandig om behalve in aandelen ook in obligaties te beleggen, maar met de huidige rentestand kunnen obligaties ook qua rendement echt een bijdrage leveren aan beleggingsportefeuilles.”

Slim waarde toevoegen

De hogere rentevergoeding is met name gunstig voor Robeco ONE Defensief, waarvan de fondsportefeuille voor ongeveer 70% bestaat uit obligaties. Voor de neutrale en offensieve variant is dat respectievelijk circa 50% en 25%. Behalve van de opgelopen rentevergoeding, profiteert Robeco ONE ook van de snelheid waarmee de beheerders slim inspelen op marktontwikkelingen. Van Rijn: “Met een speciale constructie speelden we er dit jaar op in dat op Amerikaanse obligatiemarkten de lange rente minder hard zou stijgen dan de korte rente. Toen het faillissement van Silicon Valley Bank de onrust in de financiële sector aanwakkerde, is die positie snel aangepast zodat we optimaal profiteren van een daling van de lange rente. Door dit soort acties levert ons obligatieteam een bijdrage van gemiddeld 0,3% tot 0,4% aan het jaarlijkse fondsrendement.”

Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten