Robeco scoort opnieuw hoog op de duurzame meetlat

| Duurzaam

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven, beleggers en consumenten. Bij Robeco zijn we er dan ook trots op dat we voor het zesde jaar op rij de hoogst mogelijke A+-score hebben ontvangen in het PRI-onderzoek naar duurzaam beleggen van de Verenigde Naties.

  • Share
Robeco ONE Duurzaam

Beleg nu voor een betere toekomst zonder je rendement uit het oog te verliezen.

Bekijk ONE Duurzaam

Maar liefst 75% van de Nederlanders1 vindt dat bedrijven een positieve bijdrage zouden moeten leveren aan maatschappij, milieu en het welzijn van de samenleving. Het is dan ook geen wonder dat ondernemingen zich graag van hun meest duurzame kant laten zien. Bijvoorbeeld door volop de schijnwerpers te zetten op de meest klimaatvriendelijke initiatieven. Bovendien komt er steeds meer onafhankelijk onderzoek naar hoe duurzaam bedrijven daadwerkelijk zijn.

Duurzaam onderzoek

Een voorbeeld is de Eerlijke Bankwijzer, die Nederlandse banken in 15 opzichten langs de duurzame meetlat legt. In oktober verschijnt er een nieuwe update van dit onderzoek. Voor internationale beleggingsinstellingen zoals Robeco, is het onderzoek van de Verenigde Naties naar de Principles for Responsible Investing (PRI) het belangrijkste keurmerk. Bij dit onderzoek is uiteraard aandacht voor het mijden van de meest schadelijke bedrijven, zoals wapenproducenten en tabaksfabrikanten. Maar om in aanmerking te komen voor een hoge score, ligt de lat een flink stuk hoger.

Beleid onder de loep

De Verenigde Naties kijken bij het onderzoek onder meer naar welke rol duurzame factoren spelen bij het samenstellen van fondsportefeuilles. Ook wordt onderzocht of er een duurzame discussie wordt gevoerd met het bedrijfsleven. Dat gebeurt bijvoorbeeld door te kijken hoe vaak een beleggingsinstelling zijn stem laat horen op aandeelhoudersvergaderingen en hoeveel discussies er worden gevoerd met bedrijven. Maar minstens zo belangrijk is de vraag of dat vanuit een bepaalde filosofie gebeurt en welke onderwerpen er besproken worden.

Topscore voor Robeco

De Verenigde Naties kijken naar ongeveer honderd van dit soort zaken, verdeeld over zeven hoofdstromen. Begin augustus werd bekend dat Robeco binnen al deze zeven hoofdstromen de hoogst mogelijke score van A+ heeft behaald. Ter vergelijking: het gemiddelde was driemaal een A en viermaal een B. Robeco scoort op elk vlak minstens even goed als het sectorgemiddelde – en vaak zelfs een stuk beter.

Zes op een rij

Robeco is het aan zijn stand verplicht om een duurzame topscore te halen. Sinds de invoering van de A+ beoordeling in 2015, werd het duurzame beleid elk jaar beloond met deze hoogst mogelijke score. Bij alle fondsen wordt belegd met oog voor duurzame factoren en Robeco laat zijn stem duidelijk horen in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door elk jaar op ruim 5.000 aandeelhoudersvergaderingen actief te stemmen en door het gesprek aan te gaan over duurzame thema’s. Robeco is bovendien voortdurend op zoek naar kansen om verdere vooruitgang te boeken. Zoals bijvoorbeeld door te verhuizen naar een bijna volledig klimaatneutraal hoofdkantoor, terwijl zusterbedrijf RobecoSAM een nieuw fonds heeft ontwikkeld dat slim inspeelt op kringloopkansen. Met dit soort initiatieven wil Robeco ook in de toekomst voorop lopen bij de beweging richting een meer duurzame wereld.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten