Robecobeleggers maken de balans op over 2018

| Beleggen

De marktonrust lijkt beleggers bij Robeco niet van de wijs te brengen. Uit een enquête komt naar voren dat ruim driekwart van de Robeco-klanten bij een beursdip vasthoudt aan de eigen strategie. Het onderzoek leverde ook andere interessante inzichten op.

  • Share

In het kort

  • Ruim 3.600 Robecobeleggers hebben deelgenomen aan de jaarlijkse enquête
  • Millennials bespreken hun beleggingen vaker met anderen en maken zich weinig zorgen
  • De meeste beleggers houden tijdens een dip vast aan de ingezette strategie

Grote kans dat jij het liefst zelf al je beleggingsbeslissingen neemt. Dat geldt namelijk voor maar liefst 53% van de Robecobeleggers, blijkt uit een enquête met ruim 3.600 deelnemers. Ook als je zelf graag de lijnen uitzet, is het interessant om te kijken hoe collega-beleggers aankijken tegen het beursklimaat en hun financiële situatie. Wist je bijvoorbeeld dat ruim drie op de tien deelnemers aan de enquête graag informatie inwint bij de beleggingsspecialisten van Robeco? Daarbij valt het op dat met name jongere beleggers open staan voor advies van mensen in hun omgeving. Van de vrouwelijke millennials bespreekt bijna een op de drie haar beleggingsbeslissingen met familie en vrienden.

Weinig zorgen over morgen

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat millennials zich minder zorgen maken over hun toekomst dan oudere beleggers. Slechts 2% van de beleggers met een leeftijd van 20 tot 40 zegt zich veel zorgen te maken over hoe hun financiële situatie er over tien jaar uitziet. Dat is het laagste percentage van alle leeftijdssegmenten. De zorgeloze houding van millennials heeft overigens geen stevige financiële basis. Slechts een op de tien zet geld opzij als (aanvullend) pensioen of om eerder te stoppen met werken. In de leeftijdsgroep van 40 tot 65 is dat aantal ruim vier keer zo groot (42%).

Beleggersbalans

Veruit de meeste beleggers laten zich niet van de wijs brengen door marktonrust. Ruim driekwart (77%) van de ondervraagden geeft aan dat ze tijdens de meest recente dip niets hebben gedaan en vasthouden aan hun strategie. Slechts 6% heeft zijn beleggingen tijdens een koersdaling deels verkocht, terwijl maar liefst dubbel zoveel mensen (12%) kansen zagen en juist meer gingen beleggen. Benieuwd naar hoe je collega-beleggers in andere opzichten de balans opmaken over 2018? Bekijk de resultaten van de Beleggersbalans 2018.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten