‘Rolinco heeft in ruim vijftig jaar bewezen dat de focus op groeitrends zich uitbetaalt’

| Visie

Rolinco speelt al jarenlang slim in op grote trends. Fondsbeheerders Steef Bergakker en Marco van Lent blikken terug op het eerste deel van 2022 en leggen uit waarom de vooruitzichten voor het fonds behoorlijk goed zijn.

  • Share

Wat was de grootste verrassing in de eerste helft van 2022?

Van Lent: “De Russische invasie van Oekraïne kwam onverwacht. De oorlog en de sancties die de westerse wereld naar aanleiding daarvan aan Rusland oplegden, hebben verschillende macro-economische problemen zoals een oplopende inflatie verergerd. Een andere verrassing die hierdoor minder aandacht krijgt, is de moeite die het China kost om corona onder controle te krijgen. Terwijl de rest van de wereld het normale leven grotendeels weer heeft opgepakt, heeft China na nieuwe besmettingen, weer strenge lockdowns ingevoerd. Omdat de binnenlandse maakindustrie dan stil komt te liggen, werken de coronaproblemen in China door in de wereldeconomie.”

Hoe kijk je nu naar de economie en de beleggingswereld?

Bergakker: “We hebben niet een uitgesproken verwachting voor de economie op basis waarvan we positie kiezen. In plaats daarvan kijken we bij Rolinco naar de aandelenmarkt vanuit vijf grote trends naar allerlei veranderingen in de wereld. Vanuit dit perspectief bieden de koersdalingen in de eerste jaarhelft ons een kans om positie te kiezen in aantrekkelijke groeiaandelen die eerder nog te duur waren. Want hoewel de economische groei mogelijk de kracht van trends op korte termijn wat af lijkt te remmen, zijn de vooruitzichten voor de lange termijn onverminderd goed.”

Van Lent: “Een voorbeeld van zo’n trend is de digitale transformatie. Bedrijven brengen bijvoorbeeld alle gegevens van verschillende afdelingen onder in de cloud, zodat werknemers makkelijker de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. Met het oog op de grote onzekerheid over de economie, schroeven sommige ondernemingen de technologie-uitgaven wat terug. Maar van verschillende consultancyfirma’s horen we dat het bestuur van grote bedrijven absoluut de noodzaak inziet om allerlei bedrijfsprocessen te verplaatsen naar de digitale wereld. Ondernemingen die dat niet doen, kunnen minder snel inspelen op marktveranderingen en hebben uiteindelijk hogere kosten. Dit wijst erop dat de digitale transformatie ook de komende jaren een belangrijk thema blijft. En dat speelt de bedrijven in de kaart die wij binnen deze trend in portefeuille hebben.”

Wat mogen beleggers de komende kwartalen verwachten van Rolinco?

Van Lent: “Rolinco belegt in de bedrijven achter de grote trends die op de lange termijn de wereld veranderen. Zoals bijvoorbeeld gezond ouder worden en de groei van de middenklasse in opkomende landen. Op korte termijn wordt het soms verhult door het effect van koersschommelingen en de economische cyclus, maar Rolinco heeft in iets meer dan vijftig jaar laten dat een dergelijke groeifocus zich op de lange termijn uitbetaalt.”

Bergakker: “Bovendien zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe groeikansen. Een voorbeeld is het dat we ons focusgebied begin dit jaar hebben uitgebreid met een vijfde trend. We beleggen nu ook in duurzaam omgaan met natuurlijke hulpbronnen, oftewel meer doen met minder. Daarbij kijken we naar bedrijven met slimme technieken of diensten om zuiniger om te springen met energie. Maar bijvoorbeeld ook naar innovatieve bedrijven met compleet nieuwe oplossingen zoals 3D-printing. Met deze technologie wordt het mogelijk om laag voor laag allerlei artikelen op te bouwen. Hierdoor is de hoeveelheid restmateriaal die overblijft soms wel 90 procent kleiner dan bij traditionele productieprocessen. We zullen overigens niet snel beleggen in kleine bedrijven met een onbewezen technologie of bedrijfsmodel. Het grootste deel van de ondernemingen in onze portefeuille heeft een hoge omzetgroei, een duurzaam concurrentievoordeel en een sterke balans.”

Ontvang een vergoeding tot €1.015

Profiteer tijdens de Verder Vooruit Weken van extra veel voordeel. Ga verder met je spaargeld en ontvang een vergoeding die kan oplopen tot €1.015!

Bereken je vergoeding

Rolinco in het kort

Rolinco investeert in trends die nu én in de toekomst veel groei beloven, zoals digitalisering en oplossingen voor een gezondere levensstijl. Binnen deze langdurige trends selecteren de fondsbeheerders wereldwijd aandelen van de meest veelbelovende bedrijven. Doordat het fonds investeert in vijf verschillende en onafhankelijke trends, spreid je je risico's en kansen.

  • 3 Morningstar-sterren
  • Rendement afgelopen twaalf maanden: -12,14%
  • Gemiddeld rendement laatste 3 jaar: 9,34%
  • Gemiddeld rendement laatste 5 jaar: 10,82%
  • Gemiddeld rendement sinds start (19-11-1965): 7,97%

Rendementscijfers per 31 juli 2022. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten