Schenken: help de volgende generatie op weg

| Uw geld

Wie voor de jaarwisseling beleggingen schenkt, stelt de kinderen of kleinkinderen in staat om waardevolle ervaring op te doen met beleggen en kan ook een fiscaal voordeeltje boeken.

  • Share

Voor veel mensen belooft het een mooi beleggingsjaar te worden. Over de eerste 10 maanden van 2019 bereikten beleggers in aandelen van de grootste bedrijven ter wereld een rendement van ruim 20%1. Heeft u er al eens over nagedacht om uw kinderen of kleinkinderen te laten delen in het rendement via een schenking in beleggingen? Daarmee slaat u mogelijk twee vliegen in één klap: u geeft de volgende generatie een kans om ervaring op te doen met beleggen en helpt ze mogelijk ook aan een belastingmeevaller.

Belastingvoordeel

De schenkingsvrijstelling voor 2019 is €5.428 voor kinderen. Als het schenkbedrag anders in het hoogste segment van de erfbelasting was gevallen, bespaart u hierover een tarief van 20%. Een mogelijk ander fiscaal voordeel ontstaat doordat u uw vermogen verkleint, waardoor u minder vermogensrendementsheffing betaalt. Als uw ontvangende kind onder de heffingsvrije grens blijft, hoeft hij of zij geen vermogensbelasting te betalen. De fiscale situatie is voor iedereen verschillend en er zijn bovendien enkele eenmalige ruimere schenkvrijstellingen, zodat het verstandig is om uw belastingadviseur te raadplegen om te kijken welke opties u heeft.

Goede les voor de volgende generatie

Het mooie beleggingsrendement over 2019 is uiteraard geen garantie dat 2020 ook een goed jaar wordt. Als ervaren belegger weet u dat het onmogelijk is om toekomstige rendementen te voorspellen. Goede en slechte tijden wisselen elkaar af op de beurs. Het schenken van beleggingen is een goede manier om uw (klein)kinderen kennis te laten maken met de beleggingswereld. Dan kunnen ze zelf ervaren dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengt, maar op de lange termijn bijna altijd meer oplevert dan sparen.

Kosteloos beleggingen overdragen

Robeco maakt overdracht van beleggingen eenvoudig: u kunt kosteloos een deel van uw beleggingen in stukken overzetten naar een andere Robeco-rekening. Bijvoorbeeld die van uw (klein)kind. Daarmee helpen de beleggingsspecialisten van Robeco u graag.

1 Bron: MSCI AC World Index, per 31 oktober 2019

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten