
Smakelijke kansen in de voedingssector
| DuurzaamDe specialisten van Robeco ONE Duurzaam maken onder meer gebruik van de kennis en fondsen van zusterbedrijf RobecoSAM. Een voorbeeld daarvan is het Sustainable Food Fonds, dat door het inspelen op beleggingskansen in de voedingsindustrie helpt bij het bestrijden van honger.
Wie tussen de middag een broodje eet of einde middag het avondeten klaarmaakt, beseft meestal niet wat er allemaal schuilgaat achter die maaltijd. De vraag naar voedsel neemt snel toe als gevolg van een groeiende wereldbevolking. In de komende decennia komen er gemiddeld elk jaar circa 60 miljoen mensen bij die gevoed moeten worden. De Verenigde Naties voorspelt dat de wereldbevolking toeneemt tot bijna 10 miljard in 2050. Daar komt bij dat voedingspatronen overal ter wereld veranderen.
Een ander eetpatroon
In opkomende markten krijgen steeds meer mensen door toenemende welvaart de mogelijkheid om vlees aan hun dieet toe te voegen. De wereldbevolking is de afgelopen twintig jaar met 29% toegenomen, maar de kippenpopulatie is in die periode met maar liefst 77% gegroeid. Aan de andere kant ligt de focus van grote bevolkingsgroepen in de ontwikkelde wereld juist heel erg op organische en gezonde voeding.
Uitdagingen en kansen
De grote veranderingen creëren zowel uitdagingen als kansen voor de verschillende delen van de voedingsindustrie. Dit is het werkterrein van RobecoSAM Sustainable Food. Het fonds belegt in veelbelovende ondernemingen in de volledige voedingsketen: van zaadfabrikanten en gewasbeschermers tot landbouwbedrijven en leveranciers van duurzame verpakkingsmaterialen.
Nieuwe naam
“Om een goed antwoord te vinden voor allerlei voedingsvraagstukken, wordt het steeds belangrijker om verder te kijken dan de landbouwindustrie”, vertelt fondsbeheerder Holger Frey: “Dat was voor ons aanleiding om de fondsnaam te wijzigen van Sustainable Agribusiness naar Sustainable Food. Het werkterrein is iets uitgebreid en we richten ons meer op ondernemingen in veelbelovende nichemarkten. Voorbeelden zijn bedrijven die via Big Data de oogstopbrengst kunnen verhogen.”
Knelpunten aanpakken
Wat niet verandert, is de wijze waarop de strategie van het fonds een rol speelt bij het aanpakken van verschillende duurzame knelpunten. Een goed voorbeeld daarvan is het bestrijden van honger. Hoewel het deel van de wereldbevolking dat lijdt aan ondervoeding in de afgelopen twintig jaar bijna is gehalveerd, zijn er nog ruim 800 miljoen mensen die niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.
Meer, schoner, sneller en verser
“Wij beleggen in bedrijven die helpen bij het verhogen van de oogstopbrengst, het verminderen van de druk op het milieu en ervoor zorgen dat voedingsproducten sneller en verser bij mensen op tafel komen”, vat Frey samen: “Daar komt bij dat de vraag naar voeding nauwelijks beïnvloed wordt door het economisch klimaat. Daarmee is dit een interessant marktsegment tijdens elke fase van de economische cyclus.”