Sparen of beleggen: wat had het je opgeleverd?

| Uw geld

Met sparen heb je voorlopig nog de zekerheid dat je geen verlies maakt, maar met beleggen kan je uitzicht krijgen op een mogelijk hoger rendement. Hoe langer je horizon is, des te aantrekkelijker is het om met een deel van je vermogen te gaan beleggen.

  • Share
Robeco ONE

Kies een van de vier Robeco ONE varianten en wij doen de rest

Ontdek Robeco ONE

Hoewel in het verleden behaalde rendementen geen garantie geven voor de toekomst, is het interessant om te kijken wat het je had opgeleverd als je een aantal jaren geleden was begonnen met sparen of beleggen. Het valt op dat er naar verhouding meer goede dan slechte beursjaren zijn. Om van dat effect te profiteren, is het van belang dat je een langere horizon hebt. Ga je beleggen, dan is het verstandig om dat alleen te doen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee die je met sparen niet hebt, dus zorg altijd voor een financiële buffer die groot genoeg is om onverwachte tegenvallers op te kunnen vangen.

Bron: MSCI AC World Index, JPM Euro Cash 3M

Beleggen: de tijd doet het werk

Stel dat je vlak voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008 gestart was met beleggen in een breed mandje van aandelen, zoals de MSCI AC World Index, die bestaat uit aandelen van ruim 1.500 van de grootste bedrijven ter wereld. En stel dat je dan twee jaar later alweer was gestopt. Dan zou je gemiddelde jaarrendement -10% zijn geweest. Een investering van EUR 1.000 was dan nog maar EUR 800 waard geweest, terwijl je spaarsaldo juist zou zijn gegroeid van EUR 1.000 naar EUR 1.080.

Het beeld slaat echter volledig om als je was blijven beleggen tot eind 2016. Het verlies van 2008 zou dan ruimschoots zijn weggewerkt door meerdere goede beleggingsjaren. Het is natuurlijk onmogelijk om te voorspellen hoe de toekomst er precies uitziet, maar er kan wel een belangrijke beleggingsles worden getrokken: hoe langer je horizon, des te groter is de kans dat je met beleggen een aantrekkelijk rendement haalt.

Wil jij ook leren beleggen, of meer weten over beleggen? Volg dan de gratis cursus beleggen voor beginners

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten