Sparen of beleggen: wat had het je opgeleverd?

| Beleggen

Met sparen heb je de zekerheid dat je geen verlies maakt en met beleggen kan je uitzicht krijgen op een mogelijk hoger rendement. Hoe langer je horizon is, des te aantrekkelijker is het om met een deel van je vermogen te gaan beleggen.

  • Share

Hoewel in het verleden behaalde rendementen geen garantie geven voor de toekomst, is het wel interessant om te kijken wat het je had opgeleverd als je een aantal jaren geleden was begonnen met sparen of beleggen. Het valt dan meteen op hoe belangrijk het is om alleen te gaan beleggen als je een langere horizon hebt. Zelfs als je voldoende financiële buffer hebt voor het opvangen van onverwachte tegenvallers is het dan ook verstandig om alleen te gaan beleggen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Beleggen: de tijd doet het werk

Als je op 1 januari 2008 vlak voor het uitbreken van de financiële crisis gestart was met beleggen in een breed mandje aandelen - zoals de MSCI World Index die bestaat uit ruim 1.500 aandelen uit meer dan 20 verschillende landen - en twee jaar later weer gestopt, was je gemiddelde rendement -10%. Een investering van EUR 1.000 was dan nog maar EUR 800 waard, terwijl je spaarsaldo juist zou zijn gegroeid van EUR 1.000 naar EUR 1.080. Het beeld verandert helemaal als je was blijven zitten tot eind 2016. Het verlies van 2008 is ruimschoots gecompenseerd door een aantal goede beleggingsjaren. Met een gemiddeld rendement van 6,5% zou de waarde van je beleggingen zijn toegenomen tot EUR 1.872. Omdat beleggen kosten met zich meebrengt, zou het werkelijke eindbedrag wat lager zijn uitgekomen. Met sparen had je een eindbedrag gehaald van EUR 1.181. Hoe langer de horizon, des te groter is de kans dat je met beleggen een aantrekkelijk rendement haalt. In onderstaande grafiek zie je hoe een bedrag van EUR 1.000 in twintig jaar zou zijn gegroeid naar EUR 3.340. Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen wordt steeds populairder. Je stapt dan niet in één keer in, maar belegt automatisch elke maand een bepaald bedrag. Bij Robeco kan je al periodiek beleggen zonder aankoopkosten vanaf EUR 50 per maand. Wanneer je vanaf 1997 elk jaar EUR 1.000 in een mandje wereldwijde aandelen had gestoken, zou je vermogen na twintig jaar zijn gegroeid naar EUR 45.187. Dezelfde stortingen op een spaarrekening hadden een eindbedrag opgeleverd van EUR 24.206.

Gerelateerde onderwerpen

Geselecteerde fondsen

Er zijn nog geen fondsen geselecteerd. Ga naar de Fondsselector en voeg uw fondsen toe.
Rendement & risico
Morningstar

Je fondsen hebben een risico 7 of minder

Klik op de link
"Toon risicometer" voor het risico per fonds.

Verberg selectie Bekijk selectie
0Geselecteerde fondsen

Geselecteerde fondsen

Hier vind je jouw geselecteerde fondsen. Bekijk jouw selectie en koop je fondsen eenvoudig aan.

Sluiten